Emg (Elektromiyografi) Nedir? Neden Yapılır?

31 Ocak 2022, Pazartesi | Nöroloji
EMG, vücudumuzdaki sinirlerin ve kasların elektriksel yöntemlerle incelenmesidir. Elektriksel akım uygulanarak yapılan sinir ileti incelemeleri ve kas içine özel olarak üretilmiş tek kullanımlık emg iğneleri batırılarak yapılan iğne EMG incelemesi olmak üzere iki kısımdan oluşur. Araştırılan hastalığa göre çoğu zaman her iki inceleme birlikte uygulanır, bazen de tek başına sinir ileti incelemeleri yapılması yeterli olabilir.
İncelemelerde kişiyi fazla rahatsız etmeyecek şiddette doğrusal elektrik akımı kullanılarak, sinirlerin elektrik iletme fonksiyonları ölçülür. Beyin ve omurilikten çıkan sinirler tıpkı kan damarları gibi vücudumuzu bir ağ gibi sarmaktadır. Hastalık şüphesi olan vücut bölgesindeki sinirlerin seyrettiği cilt bölgelerine düşük şiddette elektrik akımı uygulanır. Sinirin veya cildin başka bir yerinden bu akım EMG cihazı ile toplanarak ölçüm yapılır. Bu ölçümler sonucunda sinirin elektriksel uyarıyı normal bir şekilde iletip iletmediği ve böylece sinirin sağlıklı fonksiyon yapıp yapmadığı anlaşılır.
İğne EMG incelemesinde ise incelenen kasın sağlıklı olup olmadığı ya da kası çalıştıran sinirde bir hastalık olup olmadığı, kaslarda oluşan elektrik aktivitenin EMG cihazı ekranından izlenmesi ve sonuçların analiz edilmesi yoluyla anlaşılır.
EMG incelemesi, araştırılan hastalık durumuna göre değişebilmekle birlikte yaklaşık 30-60 dk arasında süren bir incelemedir.
Ne zaman EMG yapılır?
- Sinir yaralanmaları (sinir kesisi, trafik kazaları vs.)
- Sinir sıkışmaları (karpal tünel sendromu vs.)
- Boyun ve bel fıtıklarının teşhisi
- Sinirlerin fonksiyonlarını bozabilen hastalıkların (şeker hastalığı, böbrek hastalığı gibi) sinirler üzerindeki etkilerinin araştırılması,
- Yüz felci teşhis ve takibi
- Kas ve sinir-kas kavşağı hastalıklarının teşhisi (myasteni, myopati vs.)
- Kas erimeleriyle giden omurilik hastalıklarının (ALS, polio vs.) teşhisi
İncelemeye gelirken...
- Hastanın incelemeye tok karına gelmesi önerilir.
- İnceleme genellikle kollar ve bacaklardan yapıldığından rahat, kolay çıkarılabilir kıyafetler tercih edilmelidir. Kadın hastaların külotlu çorap giymemeleri önerilir.
- İnceleme öncesinde eller ve ayaklar temiz olmalı, krem ve benzeri kozmetik ürünler sürülmemelidir.
- El ve kollardaki takılar (yüzük, bilezik, saat gibi) çalışmayı etkileyebileceğinden inceleme öncesi çıkarılmalıdır.
- Düzenli olarak kullanmakta olduğu ilaçlar varsa bunları almasında sakınca yoktur. (Ancak kan sulandırıcı ilaçlar kullanan hastalarının hekimi önceden bilgilendirmesi gerekir)
- Kalp pili taşıyorsa inceleme öncesi hekimi ile görüşmesi önerilir.