Erken Diş Kayıpları Nasıl Önlenir?

Dt. Levent Kalkan çocuklarda diş bakımı hakkında bilgilendiriyor.
Erken Diş Kayıpları Nasıl Önlenir?

02 Ekim 2014, Perşembe

Çocukların sağlıklı diş yapısına sahip olabilmeleri için ağız bakımına erkenden başlamak, onlara da bu alışkanlığı kazandırmak gereklidir. Süt dişleri 6-8 aylıkken çıkmaya başlar ve 34-36 aylıkken toplam 20 adet süt dişi tamamlanır. Dişlerin bakımına ilk dişlerin çıkmasıyla başlanmalıdır. Bunun için temiz, ıslak bir tülbent yada parmak fırçaları kullanılır. Süt dişleri sahip oldukları organik yapı sebebiyle çok kolay çürüyebilmektedir.

2.5 – 3 yaşından itibaren çocuklar dişlerini diş macunu ile kendileri fırçalayabilirler. Çocukların motor yetenekleri 5 yaşına kadar tam gelişmediği için anne babalar kontrol etmeli ve kendileri de fırçalamalıdır. Macun bezelye tanesi kadar sürülmeli ve kuru bir şekilde fırçalanmalıdır. Böylece macun yutulmayacaktır. 2 yaşına kadar florid içeren diş macunları kullanılmamalıdır.

Erken Diş Kayıplarında Ne Yapılmalı?

Süt dişleri zamanından erken kaybedilirse alttaki daimi dişler farklı yön ve pozisyonda sürebilirler, bazı dişlerde gömülü kalabilir hiç çıkmayabilir. Çeneler arasında kapanış bozuklukları ve gelişim sorunları meydana gelmektedir. Bunlardan dolayı süt dişleri zamanından önce çekilmemeli, tedavileri yapılmalıdır. Eğer çekilmesi gerekirse de yerine yer tutucu yapılarak alttan gelen dişe yer oluşturulmalıdır.

Diş Çürümelerini Engellemek İçin Ne Yapılmalı?

Dişleri çürümeye karşı güçlendirmek için flor tabletleri kullanılmalıdır. Hekim tarafından da yerel flor uygulaması ve fissür örtücü işlemleri yapılmalıdır.

Flor uygulaması 6 yaşından büyük çocuklarda yılda 2-3 kez yapılmalıdır. Florid diş macunlarında yeterince mevcuttur ancak çocuklar fırçalamayı tam anlamıyla yapamadıklarından ağızda topikal flor uygulaması yapılmalıdır. Çocuk hiçbir acı hissetmeyeceği için diş hekimi korkusunu yenmesinde de yardımcı olacaktır.

Tedavi yöntemi

Fissür örtücü işlemi daimi azı dişlerine yapılır. Dişlerin çiğneme yüzeylerini örten akışkan bir maddedir. Yeni çıkan dişler tam olarak gelişmediğinden çürümeye karşı dirençsizdirler. Kısa sürede yapılan bir işlemdir ve hemen yemek yenilmesine engel teşkil etmezler.

Çürümeye yada travmaya bağlı erken kaybedilen süt dişinin yeri korunmazsa yanlardaki dişlerin kaymasıyla boşluk kapanır. Bunun için yer tutucu yapılmalıdır. Çocuğun ileriki yaşlarda düzgün dişlere sahip olabilmesi için yerinin korunması gereklidir. Özellikle ön diş kayıplarında çocuklarda oluşacak olumsuz etki ortadan kaldırılır. Yer tutucular sabit ve hareketli olmak üzere 2 çeşittir.

Sabit yer tutucu: Var olan dişlerin üzerine yapıştırılır. Fırçalanabilir ama sakız ve lokum gibi yapışkan gıdalardan uzak durulmalıdır.

Hareketli yer tutucu: Takip çıkarılabilmektedir. Yemek esnasında çıkarılmalı sonra tekrar takılmaya devam etmelidir.


YAKLAŞAN EĞİTİMLER

E-BÜLTEN

Gelişmelerden haberdar olmak için mail adresinizi bırakabilirsiniz.

İptal Et Kayıt Ol

İLETİŞİM FORMU

Central Hospital hakkında şikayet, görüş ve önerilerinizi bildirebilirsiniz.

b
x
a
r
e
d
c

Bize Ulaşın 444 77 99

Kocayol Cd. Kozyatağı Sk. No.5
Kozyatağı 34742 İSTANBUL

Copyright © 2017 Central Hospital Kozyatağı
Her Hakkı Saklıdır.