Göz Hastalıkları Tedavisinde Optik Koherens Tomografi

15 Ocak 2016, Cuma | Göz Hastalıkları
Gelişen teknoloji ve son yıllarda tıp alanında yapılan yenilikler sayesinde göz rahatsızlıkları zamanında teşhis edilerek, kısa sürede tedavi edilebiliyor. Özellikle biyolojik doku katmanlarını, mikron düzeyinde yüksek çözünürlükte tomografik kesitler alarak görüntüleyen bir tıbbi görüntüleme yöntemi olan OCT (optik koherens tomografi) de bunlardan biri. OCT yöntemi ile retina ve glokom hastalıklarından kurtulmak mümkün olabiliyor. Uzmanlar özellikle retina hastalıkları ve glokom hastalığının tanı ve izleminde OCT (optik koherens tomografi) yöntemini tercih ediyor.
GÖZÜN DOKU VE KATMANLARINA DERİNLEMESİNE BAKIŞ
OCT, dokulara gönderilen ve farklı doku katmanlarından geri yansıyan infrared ışığın (kızılötesi) yansıma gecikme zamanını ve şiddetini ölçer. Bu sayede dokuların yüksek çözünürlükte ve 5 mikron küçüklüğündeki kesitler halinde görüntülenmesini sağlar.
OCT’nin göz hastalıklarında en sık kullanıldığı alanlar; retina tabakaları ve sinir lifi ölçümü başta olmak üzere, gözün tüm katmanlarıdır. Bu yöntemle mikron ölçekte yüksek çözünürlüklü kesitsel görüntüler elde edilebilir. Böylece kornea, iris ve açının görüntülenmesi, optik sinir başı, retina ve sinir lifi kalınlıklarının ölçümü yapılabilir.
GLOKOM TANISINDA FAYDA SAĞLAYAN TEK YÖNTEM
Ayrıca glokom, yaşa bağlı maküla dejeneransı (sarı nokta hastalığı), diyabetik maküla ödemi, diyabetik retinopati (retina kan damarlarındaki değişiklikler), SSR (santral seröz retinopati), epiretinal membran, maküla deliği gibi birçok hastalığın tanısı ve takibinde çok önemli bir yere sahiptir. Özellikle glokom hastalığı tanısında görme sinir liflerinin kalınlığını gösterebilen tek yöntemdir. Bu nedenle OCT (optik koherens tomografi) göz hastalıkları tedavisinde yaygın olarak kullanılan ve en güvenilir görüntüleme tekniğidir.
HERHANGİ BİR ZARARI VE YAN ETKİSİ YOK
OCT yöntemi hastaya cerrahi işlem yapılmayan bir test (non invazif) ile uygulanır ve çekimi çok kolaydır. Hastanın gözüne herhangi müdahale olmadan (ilaç, damla) ve göz bebeğinin büyütülmesine gerek kalmadan ağrısız bir şekilde çok kısa sürede bu tetkik yapılabilir. OCT cihazı X ışınları ve radyasyon içermez. Çekim sırasında ışık kullandığı için de hastaya herhangi bir yan etkisi ve zararı bulunmaz.

Göz Hastalıkları
Opr. Dr. Hasan KÜÇÜKŞAHİN
Göz Hastalıkları Bilgi & Randevu 444 77 99 veya e-randevu hizmetinden yararlanarak iletişime geçebilirsiniz.