"Mide Botoksu" ile Kilolarınıza Savaş Açın!

12 Mart 2019, Salı | Genel Cerrahi
“Clostridium Botulinum” isimli bir bakteriden elde edilen botoks, bugüne dek dermokozmetik uygulamalarda ve bazı organik hastalıkların tedavisinde başarı ile uygulanan tıbbi bir toksindir. Bu toksin, uygulandığı bölgenin sinirlerindeki elektriksel akımı durdurur ve bu sayede 4-6 ay süreyle kasların kasılması önlenir. Halk arasında genellikle bu mekanizmayla yapılan dermokozmetik uygulamalar bilinse de, nörologlar tarafından uzun zamandan beri migren ağrıları ve stres tipi baş ağrılarının tedavisinde, genel cerrahlar tarafından ise anal fissür (makat çatlağı) tedavisinde kullanılıyor.
Obeziteyle Mücadelede Yeni Yöntem
Tıp alanında çalışmalar yapan bilim insanları, botoksun mideye uygulanması neticesinde obeziteyle mücadelede başarı sağlayıp sağlamayacağını düşünmüş ve yaptıkları sayısız deney sonucunda bu yöntemin obeziteyle mücadelede etkili olduğunu ispatlamıştır. Bu nedenle botoks, son 10 yıldır Avrupa ve Amerika’da obezite ile mücadelede aktif olarak kullanılıyor. Mide botoksu, ülkemizde de son yıllarda obeziteyle mücadelede, hastalarımıza bir seçenek olarak sunuluyor.
Mide Botoksu, 15 Dakikada Uygulanabiliyor
Mide botoksu, halk arasında endoskopi olarak bilinen gastroskopi işlemi kadar basit ve güvenilirdir. İşlem, yaklaşık 15-20 dakika sürer. Hastalar, 20 dakikalık bir dinlenmeyi takiben de normal yaşamlarına dönerler.
- Mide botoksunu uygulamak için hasta öncelikle, yaklaşık 8 saat kadar bir açlığı takiben endoskopi ünitesine alınır. Ardından hastaya hafif bir anestezi eşliğinde endoskopi işlemi uygulanır.
- Daha sonra hastanın mide ve on iki parmak bağırsağı, eşlik eden bir hastalığının olup olmadığını anlamak amacıyla incelenir.
- Botoks işleminin uygulanmasına engel bir durum yoksa özel endoskopik enjektör yardımı ile botoks toksini, hastanın mide mukozasının altına enjekte edilir ve işlem tamamlanır.
Mide Botoksu Tokluk Hissi Yaratırken, İştahı Da Azaltır
Mideye enjekte edilen botoks toksini, midenin kaslarını çalıştıran sinirlerin fonksiyonlarını geçici olarak durdurur. Böylece mide kasları kasılma yeteneğini yitirir. Bu sayede midenin boşalması gecikir. Normalde mide, karbonhidratları yaklaşık olarak 3-4 saatte bağırsağa aktarırken, mide botoksu uygulanan hastalarda bu süre 12 saate kadar çıkar. Çünkü mide dolgunluğu arttığından tokluk hissi de daha uzun sürer. Hastaların gıda tüketme isteği de azalır. Botoks, midenin fundus kısmından salgılanan ve iştah merkezini uyaran Ghrellin isimli hormonun da salınımını durdurur. Böylece hastaların iştahı da azalır. Botoksun etkisi yaklaşık 4-6 ay kadar devam eder. Bu süre zarfında bu avantajları kullanarak diyetine dikkat eden hastalar, yaklaşık 20-25 kilo kadar verebilir. Amaç, bu işlemin tekrarına gerek kalmadan hastaların doğru beslenme bilgisini edinmelerini sağlamaktır. Ancak ihtiyaç dahilinde işlem 6 ay sonra tekrarlanabilir.
İdeal Kilosuna Diyet Ve Egzersizle Ulaşamayan Hastalara Müjde!
Mide botoksu, obezite ile mücadelede yardımcı bir yöntemdir. Vücut kitle indeksi 28-34 arasında olan ve ideal kilosuna diyet ve egzersiz yaparak ulaşamayan hastalara başarı ile uygulanabilir.
Genel Cerrahi Bilgi & Randevu 444 77 99 veya e-randevu hizmetinden yararlanarak iletişime geçebilirsiniz.