Obezite Cerrahi Yöntemleri

07 Haziran 2018, Perşembe | Genel Cerrahi
Son yıllarda obezite, ölüm sebepleri arasında önemli bir yer teşkil etmekte olup, diyabet hastalığının %44’ü, kalp hastalıklarının % 24’ü ve bazı kanserlerin %41’i obezite ile bağlantılı kabul edilmektedir.
Obezite Nedenleri Nedir?
- Yanlış beslenme alışkanlıkları,
- Genetik nedenler,
- Hormonel bozukluklar,
- Yetersiz fiziksel aktivite sayılabilir.
Kimler Obezite Hastası Olarak Kabul Edilir?
Obezite, vücut kitle indeksi denilen bir ölçüm sistemi ile belirlenir. Vücut kitle indeksi kilonun, boyun karesine bölünmesi ile hesaplanır ve VKİ (vücut kitle indeksi) 40 olanlar hastalık düzeyinde obez olarak adlandırılır. Obezite sınırları içine giren hastaların tedavisinde öncelikle sıkı egzersiz programları ve diyetisyen kontrolünde kilo verme denenir. Buna rağmen kilo veremeyen hastalardan uygun olanlara cerrahi tedavi yöntemleri uygulanabilir.
Cerrahi Obezite Tedavisine Aday Hastalar;
- VKİ> 40 kg/m2 olanlar
- VKİ> 35 kg/ m2 olup Tip 2 diyabet olanlar
- Hipertansiyon, Uyku apnesi gibi metabolik hastalığı olanlar
Bu hasta grubunda, hangi cerrahi tedavi yönteminin uygulanabileceği hekimle görüşme esnasında verilerin incelenmesi sonucu belirlenir. En önemlisi hastalarımızın uygulanacak yöntemi iyice anlaması ve ameliyat sonrası dönemde uyum sağlayabilmesidir.
Kullanılan Cerrahi Yöntemler Neler?
Obezite cerrahi tedavisinde kullanılan yöntemler 3 başlıkta toplanabilir.
- Rekstriktif (Hacim küçültücü) ameliyatlar
- Malabsorbtif (Emilim azaltıcı) ameliyatlar
- Kombine ameliyatlar
Tüp Mide Ameliyatı
Midenin yaklaşık %75-80’inin cerrahi olarak çıkartıldığı ve mide hacminin önemli ölçüde azaltıldığı yöntemdir. Bu yöntemde mide çok daha az gıda alacağından, hastada kalori alımı azalır ve kilo verilir. Ancak asıl kilo verdirici etkisi, mide bağırsak sistemi üzerindeki açlık- tokluk ve kan şekerini kontrol eden hormonlar üzerindeki değişimden kaynaklanmaktadır. Diğer yandan bu ameliyat tekniği hastanın metabolik yönden de gastrik by pass kadar etkili bir şekilde iyileşmesine yol açmakta ve henüz kilo verdirici etkisi ortaya çıkmadan, hastaların kan şekerleri düzeylerinde düzelmeler ve insülin ihtiyacında belirgin azalma ya da tamamen bırakılmasına yol açmaktadır. Bu yöntemin dezavantajları, geri dönüşümsüz olması ve uzun süre vitamin takviyesi kullanmak zorunda olunmasıdır.
Gastrik by pass
En eski kullanılan obezite cerrahisi yöntemidir. Bu işlem 2 aşamalıdır. İlk aşamada yemek borusunun hemen devamından çok küçük bir mide cebi oluşturulur ve ikinci aşamada ince bağırsak belli mesafeden bu mide cebi ile bağlanır. Burada hem tüp midedeki gibi hasta kısıtlı gıda alabilmektedir, hem de mide bağırsak sistemi üzerindeki hormanal değişim daha belirgindir. Böylece açlık hissi azalır ve tokluk hissi artar. Kan şekeri daha normal bir seyir izler. Obezite cerrahi tedavisinden bir dönem sık kullanılan gastrik bant( mide kelepçesi) günümüzde neredeyse uygulanmayacak kadar azdır.
Mide balonu
Obezite tedavisinde kullanılan bir diğer girişimsel yöntemdir. Endoskopik olarak mide içerisine yerleştirilip, mide fundusunda şişirilerek hacim kısıtlayıcı etkisinden faydalanılır. Mide içerisinde, komplikasyonlara sebep olmaması için en fazla 6 ay kalabilir. Çıkarıldıktan sonra aynı hastaya 2 veya 3 kez daha takılabilir. Kısa ve orta dönemde kilo verdirici olsa da uzun dönemde sonuçları tartışılır. Daha çok aşırı obez hastalarda cerrahi bir teknik uygulanmadan önce bir miktar kilo verdirme amacıyla kullanılır.
Genel Cerrahi Bilgi & Randevu 444 77 99 veya e-randevu hizmetinden yararlanarak iletişime geçebilirsiniz.