Önlenemeyen Gastrit Kanser Habercisi Olabilir

Günlük yaşamda mide de yanma, ekşime, şişkinlik, ağıza acı su gelmesi gibi şikayetler, tüketilen gıdalarla ilgili olabilir. Bu şikayetler ayrıca reflü, gastrit veya bir ülsere de bağlı olabilirler. Mide ülserleri çoğunlukla iyi huylu olabildiği gibi kanser de olabilir. Ayrıca genetik ve çevresel faktörler, sağlıksız beslenme ve hatalı yaşam biçimi gibi durumlar da mide kanserine yakalanma riskini arttırıyor.
Önlenemeyen Gastrit Kanser Habercisi Olabilir

14 Eylül 2022, Çarşamba | Gastroenteroloji

Halk arasında mide iltihabı olarak adlandırılan gastrit her yaşta insanı etkisi altına alabiliyor. Gastrit kendini midede yanma, ağrı ve şişkinlik olarak gösteriyor. Gastritin en yaygın sebeplerinin başında ise helibakter pilori, sigara kullanımı, alkol tüketimi, yaygın romatizmal ağrı kesici alımı da gastrite zemin hazırlayabiliyor. Teşhisle birlikte tedaviye hızla cevap veren gastrit, ihmal edildiğinde kanser gibi ciddi tablolarla sonuçlanabiliyor. Mide kanseri, dünyada kansere bağlı ölüm nedenleri arasında 2. sırada, görülme sıklığı olaraksa 4. sırada karşımıza çıkıyor.

 

Birçok faktör mide kanserine zemin hazırlayabilir

Sebze ve meyvelerden fakir beslenme, yüksek tuz, tütsülenmiş ve beklemiş yüksek miktarda nitrat içeren gıdaların tüketimi mide kanserine zemin hazırlayabiliyor. Alkol ve sigaraya bağlı mide tahrişleri de bu olasılığı güçlendiriyor. Helikobakter pilori ise mide kanserini 3 - 6 kat arttırıyor. Tek başına kanser sebebi olmayan helikobakter pilori, intestimal metaplazi ve atrofik gastrit yaparak kanserin ilerlemesine neden olabiliyor. Midenin asit üretmemesi olarak bilinen sağlık sorunu atrofik gastrit ve vücudun yeteri kadar B12 vitaminine sahip olmamasından dolayı pernisiyöz anemi de mide kanserine zemin hazırlayan faktörler arasında sayılıyor. Ayrıca nitrozamin (nitrit ve aminlerin kimyasal birleşmesi sonucu oluşan kanserojen maddeler) ve safra asitleri de kansere gidişatı kolaylaştırır. Barret özofagus (reflü sonrası yemek borusunun alt kısmındaki normal mukozanın atipik mide-bağırsak mukozasıyla yer değiştirmesi), mide polipleri, genetik anormallikler ve ailede kanser sıklığı da diğer mide kanseri faktörlerdendir. Genellikle 50 - 60 yaşlarındaki bireylerde artış gösteren mide kanseri, gençlerde de görülebiliyor.

 

Bu belirtilere dikkat!

Çoğunlukla hiçbir belirti vermeden sinsice ilerleyen ve ancak ileri dönemlerde fark edilebilen bir hastalıktır. Giriş ve çıkış bölgelerinde olan kanserler erken, mide gövdesindeki kanserler ise geç belirti verirler. Mide ağrısı, erken doyma, şişkinlik, bulantı, kusma, zayıflama, ağız veya rektal yolla kanama, mide çıkışı tıkalı ise inatçı kusma, anemi ve lenf bezlerinde büyüme gibi semptomlarla kendini belli edebilir. Ayrıca B12 eksikliği, karaciğer testlerinde bozulma ve albumim düşüklüğü gibi laboratuvar testleri ile de ortaya çıkabilir. Bu nedenle sıradan mide yakınmaları dahi ciddiye alınmalı ve bir dahiliye ya da gastroenteroloji uzmanına başvurulmalıdır. Endoskopik inceleme teşhisin konulmasına destek sağlayacaktır.

 

Gastroskopi ihmal edilmemeli

Geçmeyen mide ağrıları, kanamalar, inatçı bulantı ve kusmalar, kilo kaybı, anemi ve karın ağrıları yaşanıyorsa mutlaka gastroskopi yaptırılması gerekir.

 

 

Mide kanserinde tedavi seçenekleri nelerdir?

 

Endoskopik rezeksiyon

Sindirim yolunda oluşan kanserli veya anormallikler (lezyonlar), endoskopik mukozal rezeksiyon ile çıkarılabiliyor. Bu yöntem, erken evrede tanı koyulan mide kanseri vakalarına endoskopik ultrasonografi yapıldıktan sonra uygulanabiliyor.

 

 

Cerrahi Ameliyatlar

Cerrahi ameliyatlar, mide kanserinde en fazla tercih edilen tedavi yöntemidir. Gastrektomi olarak adlandırılan bu yöntemle mide kısmen veya tamamen alınır. Bu yöntemle ayrıca mide çevresindeki bazı dokular da alınabilir. Tedavide, tümörün evresine göre cerrahi yöntem ile kemoterapi arasında yer değişikliği yapılabilir.

 

Kemoterapi

Mide kanseri tedavi yöntemlerinden bir diğeri de kemoterapidir. Kemoterapi, ilaç kullanımı ile kanserli hücrelerin öldürülmesi olarak açıklanabilir. Sistemik bir tedavi yöntemi olan kemoterapide verilen ilaçlar kan yoluyla vücuda salınır. Kanser aşırı derece yayılmamışsa, kanserin temizlenmesi, midenin bir kısmının alınması kemoterapiyle birlikte önerilebilir.

 

Mide kanseri riski azaltılabilir

Mide kanserine tam anlamıyla neyin yol açtığı bilinmediği için hastalığı önlemenin kesin bir yolu yoktur. Ancak günlük yaşamınızda yapabileceğiniz birkaç değişiklik kanser riskini azaltmanıza destek olacaktır.

 

  • Sigara içilmemeli,
  • Kızartmalık yağlar birden fazla kullanılmalı,
  • Helikobakter eradikasyon tedavisi ihmal edilmemeli,
  • Tuz kullanımı kısıtlanmalı,
  • Paketlenmiş ve tütsülenmiş gıdalardan kaçınılmalı,
  • Taze sebze ve meyve ile beslenilmeli,
  • İşlenmiş et (sosis, sucuk vs.) ürünler tüketilmemeli
  • Ailede mide kanseri öyküsü olup olmadığı araştırılmalıdır.

Gastroenteroloji Bilgi & Randevu 444 77 99 veya e-randevu hizmetinden yararlanarak iletişime geçebilirsiniz.

YAKLAŞAN EĞİTİMLER

E-BÜLTEN

Gelişmelerden haberdar olmak için mail adresinizi bırakabilirsiniz.

İptal Et Kayıt Ol

İLETİŞİM FORMU

Central Hospital hakkında şikayet, görüş ve önerilerinizi bildirebilirsiniz.

b
x
a
r
e
d
c

Bize Ulaşın 444 77 99

Kocayol Cd. Kozyatağı Sk. No.5
Kozyatağı 34742 İSTANBUL

Copyright © 2017 Central Hospital Kozyatağı
Her Hakkı Saklıdır.