Şeker Ameliyatı Nedir?

12 Kasım 2021, Cuma
İki ana tür diyabet hastalığından biri, çoğunlukla gençlerde görülen, genetik kökenli Tip 1 diyabet, ikincisi ise erişkin ve yaşlı grupta obezite ve hareketsizlik ile oluşan Tip 2 diyabettir. Diyabet hastaları çoğunlukla %90’ı Tip 2 diyabet, %10’u Tip 1 diyabettir. Mide ve bağırsak sistemiyle doğrudan bağlantılı Tip 2 diyabetidir. Tıbbi tedavisinde farklı tür ve özelliklerde ilaçlar kullanılır. İlaçlarla kontrol altına alınamayan hastalık durumlarında ise insülin enjeksiyonları ile tedavi uygulanır. Dünya nüfusundaki diyabet hastalarının oranının artması, kötü beslenme alışkanlıkları ve hareketsiz yaşam yeni çözüm arayışlarını beraberinde getirmiştir. Diyabet tedavisi protokollerine uluslararası düzeyde 2010 yılından itibaren diyabet cerrahisi veya metabolik cerrahisi olarak yeni yöntemler de eklenmiştir.
Şeker hastalığı ameliyatı, genel olarak tip 2 diyabet hastalarına uygulanan çok önemli bir operasyon olup metabolik cerrahi olarak da adlandırılır. Ameliyat sonrasında kan şekeri seviyesi problemleri tam olarak sona erer ve mevcut insülin artık sorunsuz bir şekilde kullanılmaya başlanır.
“Bütün hastalıklar bağırsakta başlar.”
Hipokrat
Kaç çeşit diyabet cerrahisi yöntemi vardır?
Ameliyatlar 10 farklı yöntemle gerçekleştirilebilir. Ameliyat çeşitlerinin tamamında mide ve ince bağırsağa müdahale edilir. Farklı yöntemler olan; Transit bipartisyon, İleal interpozisyon Doudenal switch, SADI-S, Gastrik bypass gibi hasta uygunluğuna göre ve ihtiyaçları doğrultusunda kullanılabilir.
Tip 2 Diyabetin cerrahi tedavisinde neden ince bağırsağa müdahale edilir?
Hormonal düzenin sağlanması için metabolik cerrahi amaçlanır. Bağırsakların son kısmında insülin duyarlılığını arttıran hormonlar, baş kısmında ise insülin direncini arttıran hormonlar bulunur. İşlenmiş, paketli ürünler, basit gıdalar bağırsaklarımızın son kısmına ulaşamadan sindirilip emilirler. Bu sebeple insülin duyarlılığını arttıran yararlı hormonlar salgılanamaz.
Bağırsaklar üzerinde yapılan yer değişikliği ile (son kısmın en başa taşınması) besinlerin insülin duyarlılığını arttıran hormonlarla karşılaşması sonucunda vücutta üretilen ama kullanılamayan insülin kullanabilir hale gelir.
Kimler Şeker ameliyatı olabilir?
Günümüzde Sadece Tip 2 Diyabet hastaları şeker ameliyatından fayda görebilmektedirler. Tip 1 diyabet hastaları pankreaslarında yeterli insülin rezervi olmadığı için maalesef sadece insülin ile tedavilerine devam etmektedir.
Eğer şeker hastalarında aynı zamanda obezite de mevcut ise bu hastalara Tüp mide (Sleeve gastrektomi), By-pass ameliyatlarından biri tercih edilir. Tip 2 Diyabet hastası olup da fazla kilosu olmayan hastalara ise Transit bipartisyon veya ileal interpozisyon dediğimiz ameliyatlar uygulanır.
-
Kuru İğneleme Tedavisi Nedir?
-
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyonda Güncel Tedavi Yöntemleri
-
Central’dan Ücretsiz “Laktasyon ve Relaktasyon” Desteği
-
Emg (Elektromiyografi) Nedir? Neden Yapılır?
-
Ozon Tedavisi ve Faydaları
-
ESWT Tedavisi
-
Sigortam.net Erkek Basketbol Takımı Sağlık Kontrolünden Geçti
-
Migren Botoks Tedavisi
-
Obezite Ameliyatı (Bariatrik Cerrahi) İle Sağlıklı Hayata Geçiş
-
Antikor Testi Hakkında Merak Ettikleriniz
-
COVID-19 (Yeni Koronavirüs) Hakkında Bilinmesi Gerekenler
-
Kronik Ağrılara Yeni Yöntem; Radyofrekans
-
Antibiyotikler Hakkında Bilinmesi Gerekenler
-
Taburculuk Öncesi Yenidoğan Sünneti
-
Mezoterapi İle Yenilenme Zamanı
-
Yaz Aylarında Sık Karşılaşılan Kulak Problemleri
-
Artroskopik Cerrahi Hakkında Bilmeniz Gerekenler
-
ERCP Yöntemi
-
Neden Anne Sütü? Emzirmenin Avantajları Nelerdir?
-
Şeker (Diyabet) Hastalığının Belirtileri, Tanısı ve Tipleri
-
Bebeklerde Sağlıklı Nefes Alımı İçin Burun Temizliği Şart!
-
10 Soruda Yeni Doğan Bebek Bakımı
-
Ağrısız Normal Doğum Hakkında Merak Ettikleriniz (Epidural Anestezi)
-
Gebelikte Neden 2. Düzey Ultrason Gereklidir?
-
Tenisçi Dirseği Tedavisi Ve Egzersizleri
-
Bebeklerde Pamukçuk Oluşumu Ve Tedavisi