Tokluk Kan Şekeri Neden Önemlidir?

23 Ocak 2017, Pazartesi | İç Hastalıkları (Dahiliye)
Tokluk kan şekeri yüksekliğinin damar sertliğini artırdığı yapılan bilimsel çalışmalarda ortaya konmuştur. Yemek sonrası kan şekeri düzeyi yüksek olan hastalarda damar sertliğinin daha sık ortaya çıktığı ve şeker hastalığına bağlı olarak oluşan organ hasarlarının daha fazla olduğu saptanmıştır. Bu organ hasarlarını şeker hastalığının komplikasyonu olarak isimlendirmekteyiz.
Daha önce yapılan klinik çalışmalar açlık kan şekeri kontrolünün ve HbA1C (kabaca son 3 ayın şeker ortalaması) düşüklüğünün ne kadar önemli olduğunu ortaya koymuştur. Ancak açlık kan şekeri ne kadar iyi olursa olsun şeker hastalarında yine de komplikasyonların oluştuğu görülmektedir. Bu nedenle tokluk kan şekerinin de kontrol altında tutulmasının önemi artık ortaya çıkmıştır.
Tokluk kan şeker düzeyi yüksek hastalarda kalp hastalığı riskinin fazla olduğu ortaya konmuştur. Özellikle şeker yükleme testinde 2.saat kan şeker düzeyi ile kalp hastalığı riski arasında ilişki vardır.
Yemek sonrası artan şeker LDL-Kolesterol denen “kötü kolesterol”ün oksidasyonunu yani damar sertliği yapıcı etkisini artırmaktadır. Ayrıca damarların içini döşeyen endotel isimli zar tabakasının iyi görev yapması da bozulmaktadır. Kan şekerinin hızlı artmasının pıhtılaşma faktörlerini artırarak damar içinde pıhtı oluşma riskini artırdığı da bilinmektedir.
Kan şekerinin yemek sonrası aniden yükselmesi oksijen radikallerinin artmasına ve böylece doku hasarına neden olmaktadır. Radikallerden başka nitrit oluşumunun artması da komplikasyonların gelişimine katkıda bulunur. Bu nedenlerle şeker hastalığının tedavisinde sadece açlık kan şekerini değil tokluk kan şekerini de kontrol altına almak hayati bir önem taşımaktadır.
Şeker Hastalarına Öneriler
- Haftada 1 kez sabah akşam şekerinizi ölçün, kayıt tutun ve bu kayıtları kontrollerde hekiminizle paylaşın.
- Kilonuzu kontrol altında tutun, ideal kilonuzu koruyun.
- Günlük düzenli yürüyüşler yapın.
- Öğün atlamayın, diyetisyeninizin veya doktorunuzun yemeyi önermediği hiçbir şeyi yemeyin.
- İçeriğinde fruktoz, sakkaroz veya şeker olan hiçbir ürünü satın almayın, tüketmeyin.
- Gerektiğinde değişiklik yapabilmek için besin gruplarını iyi öğrenin.
- Tatlandırıcılarla yaptığınız yiyeceklerle kendinizi ödüllendirin.
- Halk arasında diyabete iyi geliyor diye önerilen tatlı yiyeceklerden uzak durun.
İç Hastalıkları (Dahiliye) Bilgi & Randevu 444 77 99 veya e-randevu hizmetinden yararlanarak iletişime geçebilirsiniz.