Yaz Aylarında Cilt Problemleri

Yaz Aylarında Cilt Problemleri

07 Temmuz 2014, Pazartesi

Yaz aylarında güneş ışıklarının artması, hava sıcaklıklarının yüksek seyretmesi sık rastlanılan cilt hastalıklarını da beraberinde getirmektedir. Güneşin cildimize olumsuz etkileri artık açıkça bilinmektedir. Yaz aylarında, özellikle tatil döneminde dikkat etmediğimiz pek çok ayrıntı cilt sağlığımızı etkiliyor.

1- Güneş Yanmaları
Güneş ışığına bağlı olarak vücutta ortaya çıkan sağlık sorunlardan ilki hemen müdahale edilmesi gereken güneş yanıklarıdır. Güneşin bazı yan etkileri hemen ortaya çıkar. Özellikle beyaz tenli kişilerde dikkatsiz güneşlenmeler sonucu güneş yanıklarına sık rastlanır. Güneş yanıkları; ışınların dik geldiği anlarda çok kısa sürede 2-4 saat içinde ortaya çıkabilir. 12 saatte en üst şiddete ulaşan yanıklar, 72 saatte giderek etkisini kaybeder. Güneş yanığında, önce deri bütün olarak kızarır, sonra içi sıvı dolu sivilce gibi küçük kabarıklıklar meydana gelir. Bu sırada deri sıcak ve hassas olur. Yanık ilerledikçe derinin daha alt tabakalarda bulunan sinirlerin uçları da etkilenir ve şiddetli ağrılar oluşur.

2- Güneş Işığına Kimler Daha Çok Dikkat Etmeli?
Yaz aylarında dikkat edilmesi gereken en önemli durumlardan biride özellikle ailesinde veya kendisinde deri kanseri öyküsü kişilerdir. Ayrıca, deri kanserleri öncüsü lekeleri olan, güneş ışınlarıyla alevlenebilen (rosacea) cilt hastalıkları olan kişiler, fototoksik ilaç reaksiyona sebep olabilecek ilaç kullanımı olanlar beyaz tenli kişiler, bebekler gibi cildi özel koruma gerektiren kişilerin yüksek faktörlü güneş koruyucu ürünleri mutlaka kullanması gerekmektedir.

Uzun vadede ise güneş; ciltte kırışmalar, renk değişiklikleri, deri kanseri öncüsü bazı değişiklikler ve çeşitli deri kanserlerine neden olabilmektedir. Güneşe sık maruz kalan yerlerde; çiller, farklı renkte lekeler, deride sertleşme ve kalınlaşmalar oluşabilmektedir. Güneşin uzun sürede ortaya çıkan bu etkisi erken deri yaşlanması olarak da adlandırılmaktadır.

Güneşin Etkilerine Karşı PRP yöntemi
Gençlik aşısı olarak ta bilinen PRP (Platelet Rich Plasma- Platelet Yönünden Zenginleştirilmiş Plazma) yöntemiyle yazın da daha genç bir görünüm elde edilebilmektedir. PRP uygulaması; bir kişiden 8-10 cc gibi bir miktarda kanın alınarak özel bir tüpte santrifüj işlemine tabi tutulduktan sonra bileşenlerine ayrıştırılması ve PRP’nin yine aynı kişiye enjeksiyon yolu ile geri verilmesini temel alan bir uygulamadır. Bu yöntem FDA onaylıdır. Ayrıca yaz aylarında güneş ışınlarına bağlı oluşan cilt lekeleri, kış döneminde kimyasal peeling veya çeşitli lazer uygulamalarıyla tedavi edilebilmektedir

3- İsilik
Yazın sık görülen bir diğer cilt sorunu da aşırı terlemeye bağlı gelişen ve halk arasında "isilik" denilen durumdur.

Yazın artan ısı, öncelikle metabolizmada hızlanmaya, ter bezi aktivitesinde artmaya neden olur. İsilik aşırı üretilen terin deriye atılamaması sonrasında gelişir, küçük, kaşıntılı, bazen yanma duygusuna yol açan lezyonlar gelişir. Bu küçücük sivilceye benzeyen kızarıklıklar, daha büyük çıbana benzeyen sivilcelere dönüşebilir. Hava sıcaklıklarının artması ile birlikte aşırı terleme sonucunda kıvrım bölgelerinde (kasık, koltuk altı, parmak arası, kadınlarda meme altı ya da arası) yine pişik dediğimiz kaşıntılı kızarıklıklar görülebilir.

Bu bölgelerin ıslak ya da nemli kalması, maya hücrelerini harekete geçirerek mantar hastalıklarının oluşmasına da neden olur. Özellikle ayaklarda kötü kokular, pişiğe benzeyen görüntüler ve şiddetli kaşıntılar başlayabilir.

4- Deniz, Havuz ve Diğer Nedenler

Tatil, deniz ve havuz alışkanlıkları bazı cilt hastalıklarının oluşumunu kolaylaştırmaktadır. Duş alınmadan havuza girilmesi enfeksiyon hastalıklarının bulaşmasını ve oluşmasını kolaylaştırır. Bu enfeksiyonlardan en sık rastlananı molluskum, siğiller, mantar enfeksiyonlarıdır ki; bazen tedavileri uzun zaman alabilir veya tedaviye yanıt vermeyebilir. Havuz kenarlarında çıplak ayakla yürümek de bu hastalıkları bulaştırmamıza ya da kapmamıza neden olur. Mutlaka terlik kullanma alışkanlığı geliştirmemiz gerekmektedir.

Terlik deyince de bilinmesi gereken önemli hususlar vardır: parmak arası ya da kapalı terlikler yazın pişiklerin, ya da nasırların temel nedeni olabilir. Çünkü sürtünme travması, deri sağlığı için istenilen bir pozisyon değildir. Yumuşak hava alan, deriye sürtme ya da terletme duygusu vermeyen terlikler kullanmak daha doğrudur. Yaz aylarında aşırı terlemeye bağlı oluşabilecek bu tip hastalıklardan korunma amaçlı yaz ayları başında terlemeyi azaltmak amaçlı botox uygulamaları yapılabilir.

Otellerde kullanılan ortak alanlar ne kadar hijyenik görülürse görülsün, bu mekanlarda kullanılacak ya da temas edilecek yerlere şahsi eşyalarımızla gidersek yine bulaşıcı hastalıklardan korunmak için önemli bir adım atmış oluruz. Mesela sauna, hamam, buhar odaları gibi yerlere terlikle girmek, oralarda oturacağımız yerlerde havlu kullanmak riskleri minimuma indirecektir.


YAKLAŞAN EĞİTİMLER

E-BÜLTEN

Gelişmelerden haberdar olmak için mail adresinizi bırakabilirsiniz.

İptal Et Kayıt Ol

İLETİŞİM FORMU

Central Hospital hakkında şikayet, görüş ve önerilerinizi bildirebilirsiniz.

b
x
a
r
e
d
c

Bize Ulaşın 444 77 99

Kocayol Cd. Kozyatağı Sk. No.5
Kozyatağı 34742 İSTANBUL

Copyright © 2017 Central Hospital Kozyatağı
Her Hakkı Saklıdır.