Sağlık Önerileri

Göğüs Hastalıkları
Göğüs Hastalıkları Uzman Doktoru Mübeccel Akman, klimaların neden olduğu Göğüs Hastalıkları ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.
Göğüs Hastalıkları Uzman Doktoru Mübeccel Akman, klimaların neden olduğu Göğüs Hastalıkları ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi. Sıcakların artmasıyla beraber klimalı ortamlarda bulunan pek çok kişilerde alt solunum yolu enfeksiyonları görülebileceğini açıkladı.
Özellikle , klimanın hava üflemeye yarayan kanatlarının , kişilere doğru yönlendirilmesi sonucu hastalık ihtimalinin yükseldiğini belirterek klima rüzgarından kaçınılması gerektiğini vurguladı.
‘İş yerlerinde uzun süreli klima esintisine maruz kalanlarda , boğaz kuruluğu ve nezle ile başlayan zatürre ve alt solunum yolları enfeksiyonları gözlemlenmektedir.
Mübeccel Akman, klimanın çalışması ile havadaki nem oranının azaldığını ve mekanda yoğunlaşan kuru havanın da burun içi dokularda ve boğazda tahrişe neden olduğunu, buna bağlı olarak kişide enfeksiyon görülme riskinin arttığını açıkladı.
Klimalardaki polen filtrelerinin düzenli değiştirilmemesine bağlı olarak filtre üzerinde çeşitli akar ve mantar türlerinin oluşabileceğini belirten Dr. MübeccelAkman ,hava üflemesiyle bu canlıların solunum yoluna geçerek bazı kişilerde alerji etkisi de yaratabileceğini dile getirdi.
,
Klima filtrelerinde yaşayan alerjenlere karşı , klima iç ünitesinin yılda 3 kez temizlenmesinde fayda var.
Klimalardan kaynaklanan ani ısı değişimlerinin solunum yolu hastalıklarına sebep olduğunu, söyleyen Uzm. Dr Mübeccel Akman, klimanın, araç içinde, camlara ya da ayaklara, ev ya da iş yerlerinde de doğrudan yüze denk gelmeyecek, ortama gelecek şekilde ayarlanmasının hastalıklara karşı koruyucu bir yöntem olacağını belirterek, ideal oda sıcaklığının 20 25 derece ve nem oranında 45-50 seviyelerinde tutulmasını önerdi.
Yine de , burun , sinüzit veya akciğer rahatsızlıkları olanların uzun süre klimalı ortamlarda kalmamaları gerektiğini açıkladı.
Misafir Yorumları
2016 yılında bir sürü doktora muayene oldum. Yarım rahim tanısı konuldu ve doktorların hepsi de hamile kalman çok zor hadi hamile kaldın diyelim kesinlikle erken doğum ve düşük olur dediler. Hep ağlayarak çıktım odalarından. En son tesadüfen Dr. Cengizhan Kolata’ ya muayeneye gittim. Daha ilk muayene de o kadar iyimser ve moral verici konuştu ve anlattı ki bir sonraki ay hamile kaldım. Hamileliğim boyunca da hep kendinden emindi hep güven vericiydi. Erken doğum düşük olur demis olmalarına rağmen Cengizhan bey sayesinde çok rahat bir hamilelik geçirdim. 37. Haftaya kadar da işime devam ettim. 37+5 'te de bebeğimi sağlıkla kucağıma aldım. Ne sezeryanın hemen ardından ne de daha sonrasında hiç bir ağrım şikayetim de olmadı. Çocuğunun olması mucize demişlerdi ama Cengizhan bey benim mucizem oldu. Şu an bebeğim kucağımdaysa sebebi odur. Ona çok teşekkür ediyorum.
Nurgül İNCE KOÇ