Ağız, Çene ve Diş Sağlığı

Ağız, Çene ve Diş Sağlığı

Sık Sorulan Sorular

Ağız, Çene ve Diş Sağlığı ile ilgili sık sorulan soruların yanıtlarını aşağıda bulabilirsiniz.
Alternate Text

Diş eti kanamasının sık görüldüğü durumlar nelerdir?

- Gebelik döneminde,
- Diyabet (Şeker) hastalarında
- Bayanlarda adet dönemlerinde
- İlaç kullanımına bağlı durumlarda
- Strese bağlı hallerde
- Diş sıkma ve gıcırdatma durumlarında,
- Ağız ve diş bakımının yeterli yapılamadığı durumlarda.

Alternate Text

Dişeti iltihabı nasıl başlar?

Dental plak da denilen mikrop tabakasının dişler üzerinde birikmesine izin verilirse bu tabaka içinde yaşayan bakteriler tarafından üretilen zararlı maddeler dişetlerinde iltihaba yol açar. Dişeti hastalığının bu erken dönemine 'gingivitis' denir. Gingivitis aşamasi Resim 1'de görüldüğü gibi hafif kızarıklıkla kendini belli edebileceği gibi görüntü olarak daha hafifte olabilir.

Alternate Text

Eğer dişlerimi beyazlatmak istersem hangi yöntemleri kullanabilirim? En etkili yöntem hangisidir?

Dişleri beyazlatmak için farklı yöntemler vardır. Birincisi diş hekimi yardımıyla profesyonel beyazlatma, diğeri ise evde diş hekiminin önerisi doğrultusunda uygulanan ev beyazlatma sistemidir. Son yapılan çalışmalarda iki yöntemin aynı anda kullanılmasının etkin bir beyazlatma için gerekli olduğu belirtilmiştir. Hastanın beyazlatma işlemi ofis tipi ile yapılsa bile rengin kalıcılığı için ev tipi ile desteklenmesi önerilmektedir.

Alternate Text

Genel anestezi ile diş tedavisi kimlere yapılır?

- Diş hekimi fobisi ve diş tedavisi korkusu olanlar
- Koopere olamayan çocuk hastalar
- İleri derecede sistemik hastalığı olan yaşlı hastalar
- İlaç alerjisi olanlar
- Engelli hastalar

Alternate Text

İmplant sonrası dişlerim ne zaman yapılacak?

Eğer ileri cerrahi teknikler gerekmeden implantınız yerleştirildiyse; üst çenede 3-4 ay, alt çenede ise 2-3 ay sonra implantlarınız çene kemiğinizle kaynamış olacak ve dişleriniz sorunsuz bir şekilde yapılacak demektir.

Alternate Text

İmplantlar alerji yapar mı?

İmplantlar vücutla son derece uyumlu bir malzeme olan titanyumdan yapılmaktadır. Alerji riski yok denecek kadardır. Bugüne kadar bildirilmiş herhangi bir alerji vakası bulunmamaktadır.

Alternate Text

İmplantlar düşer mi?

Çene kemiği ile entegrasyonu tamamlanmış bir implantın düşme olasılığı yoktur.

Alternate Text

İmplantlarımla MR çektirebilir miyim?

İmplantlarınızla MR çektirmenizde hiç bir sakınca yoktur.

Alternate Text

İmplantların çene kemiğine uygulanması çok zor mudur?

Gelişen teknikler ve cerrahi ekipmanla artık uygulamalar diş çekiminden daha kolay gerçekleştirilmektedir.

Alternate Text

İmplantların ömrü ne kadardır?

İmplantlar tıpkı kendi dişleriniz gibi bakım ister. Ağız hijyeni iyi olan kişiler düzenli hekim kontrolü ile implantlarını uzun yıllar kullanabilirler.

Alternate Text

Konservatif diş tedavisi nedir?

Diş hekimliğinde konservatif tedavi, diş hekiminin çürük oluşmasını engelleme çabalarından başlar, oluşan çürüğü fazla ilerlemeden tedavi etmeye veya çürüğü temizleyerek kaybolan diş dokusunu onarmaya kadar uzanır.

Hastanın, ilk ziyaretinde alınan anamnezi (şikâyetinin ve genel sağlık durumunun hikâyesi), çekilen röntgenler sonucunda konulan tanı, hekimi konservatif veya endodontik tedavi konusunda bir seçim yapmaya götürür. En basit konservatif tedavi; çürüğün oluşumunu engelleyecek önerilerdir. En bilineni ve yaygını ise çürük oluşan bir dişin, dolgu malzemeleri yardımıyla onarılmasıdır.

 

Alternate Text

Neden implant yaptırmalıyım?

İmplant tedavisi sayesinde eksik dişleriniz mevcut dişlere herhangi bir işlem yapılmadan yerine konulmaktadır. Porselen köprülerle tedavi edilen eksik dişler 10 yılda bir değiştirilmekte ve 1 eksik diş için yaşam boyunca 15-20 adet diş yapılmaktadır. İmplant tedavisi ile bir eksik diş için bir diş yapılmaktadır.

Alternate Text

Ortodonti bozuklukları neden tedavi edilmelidir?

Düzgün diş ve çeneler, iyi bir yüz estetiğinin ve güzel bir gülümsemenin ayrılmaz parçasıdır. Aynı zamanda kişinin etkin şekilde ısırıp çiğnemesi ve konuşmasına yardımcı olmaktadır. Diş eti hastalıklarına ve çürüğe yatkınlığı azaltmakta, sağlıklı diş ve dişetlerine katkıda bulunmaktadır. Çene eklemi bozuklukları gibi fonksiyonel sorunların oluşumunu azaltmakta, bu bozuklukların tedavisinin önemli bir parçasını oluşturmaktadır.

Alternate Text

Ortodonti tedavisi dişlerde leke oluşturur mu?

Tedavi tamamlandığında braketler diş iskeletinden çıkarılır. Hasta tedavi sürecinde dişlerinin hijyenine dikkat ettiyse herhangi bir leke oluşmaz; aksi takdirde çürüklerle karşılaşılabilir.

Alternate Text

Ortodonti tedavisi görenlerin dikkat etmesi gereken durumular nelerdir?

Kimyasal yapıştırıcılarla yapıştırılan braketlerin kırılmasını önlemek için çerez, cips gibi yiyeceklerden uzak durmak, asitli içecekleri mümkün olduğunca az tüketmek ve elma gibi ısırma gerektiren yiyeceklerden de mümkün olduğunca uzak durmak gerekir.
Mutlaka ağız hijyenine azami düzeyde dikkat etmek gerekir. Dişlerin üzerinde tel bulunduğu için yiyecek artıkları çok daha kolay bir şekilde kendine yer bulabilecektir. Bu yüzden mutlaka günde üç defa dişler fırçalanmalı ve ağız çalkalanmalıdır.

Alternate Text

Porselen dolgu ne anlama gelmektedir?

Porselen dolgular dişte bir yıkım varsa veya büyük bir çürük varsa uygulanan dolgu tipleridir. Porselen dolgunun porselen kaplamaya göre bazı avantajları vardır. Dişte sadece var olan yıkım temizlenip, o bölgenin ölçüsü alınıp o dişin içine yapıştırıldığı için dış sınırları dişin kendi sınırı olarak kalmakta böylece dişle dişeti uyumu var olan dişimiz olarak kaldığı için daha iyi olmaktadır. Porselen dolgular inley veya onley olarak adlandırılır. Inley dişin içinde var olan bir çürük olduğu zaman kullanılır. Onley ise yıkımın daha büyük olduğu durumlarda, dişin üzerini kaplaması gereken durumlarda kullanılır ama kaplamaya göre onley farklıdır. Çünkü yine sağlam olan diş dokusu bırakılarak sağlam olmayan diş dokularının yerine konulur bu onleyler.

Alternate Text

Sistemik hastalıkları olanlara implant uygulamanın tehlikesi var mıdır?

Doktor kontrolü altında bulunan tüm rahatsızlıklarda implant uygulamanın herhangi bir riski bulunmamaktadır.(Hipertansiyon, diyabet vb...)

YAKLAŞAN EĞİTİMLER

E-BÜLTEN

Gelişmelerden haberdar olmak için mail adresinizi bırakabilirsiniz.

İptal Et Kayıt Ol

İLETİŞİM FORMU

Central Hospital hakkında şikayet, görüş ve önerilerinizi bildirebilirsiniz.

b
x
a
r
e
d
c

Bize Ulaşın 444 77 99

Kocayol Cd. Kozyatağı Sk. No.5
Kozyatağı 34742 İSTANBUL

Copyright © 2017 Central Hospital Kozyatağı
Her Hakkı Saklıdır.