Beyin ve Sinir Cerrahisi
Sık Sorulan Sorular
Beyin ve Sinir Cerrahisi ile ilgili sık sorulan soruların yanıtlarını aşağıda bulabilirsiniz.

Bel fıtığı ameliyatını olduktan sonra ne zaman ayağa kalkabilirim ve çalışabilirim?
12 saat sonra hasta yürüyüşlere başlayabilir. Ancak ilk 3 gün ev çevresinde kısa yürüyüşler ve evde istirahatle geçirilmesinde fayda vardır. Rahat ve konforlu olarak geçirmesi için 1 haftalık süreye ihtiyaç vardır. İşin ağırlığı ve temposuna göre 7- 15 gün sonra işe başlanabilir.

Bel fıtığında ne zaman doktora gitmek gerekir?
Kalçadan başlayarak bacağa yayılan uyuşma hissi varsa
Her iki bacakta uyuşma varsa ve bağırsak hareketlerinde anormallik görülüyorsa
Sırtınızda hareket kabiliyetinizi kısıtlayan şiddetli bir ağrı varsa
Başınızın bir kısmında şiddetli ağrılar görülüyorsa
Uyuşma ve karıncalanma kol ve parmak uçlarında görülüyorsa

Bel fıtığından korunmak için neler yapmalıyım?
Bel kaslarını güçlendirmek için düzenli olarak yürüyüş, bel egzersizleri yapmak gerekir. Ayrıca yüzme gibi sporlar da faydalı olacaktır. Hareketsiz yaşantıdan kaçınmalı ve ağır cisimleri kaldırırken dikkatli olunmalıdır. Sigara kullanan kişilerde bel fıtığının 3 kat daha fazla görüldüğünü de unutmamanız gerekir. Aşırı kilonuz varsa ideal kilonuza gelmek için çaba göstermeniz gerekir.

Bel ve boyun fıtığında hangi terapiler yapılabilir?
Fizyoterapistler size ve fıtıklaşmış bir diskin ağrısını en aza indirmek için tasarlanmış egzersizler ve pozisyonlar gösterebilir. Aynı zamanda
Isı veya buz uygulaması
Traksiyon
Ultrason
Elektrik stimülasyonu
Kısa süreli boyun ya da bel korsesi önerebilirler.

Boyun fıtığı belirtileri nelerdir?
Boyun fıtığı hiç bir belirtiye yol açmadan ilerleyebilir. Başlangıç aşamasındaki fıtık ya da fıtıklar çevredeki kas ve sinirlere baskı yapmayabilir. Ancak fıtık ilerledikçe hafif ağrılar başlar, bilgisayar başında çalışmak zorlaşabilir, alışveriş poşeti ya da herhangi bir yük taşındığında boyun bölgesi ve sırtın üst bölümünde ağrılar görülebilir. Bu aşamada önlem alınmazsa disk yuvasından iyice çıkarak sinirlere ve kaslara baskıyı arttırır. Bu durumda boyun tamamen kitlenebilir ve vücudu hareket ettirmek bile boyun bölgesinde şiddetli ağrılara neden olabilir. Boyun fıtığının yol açtığı ağrılar sadece boyunda değil, baskıya maruz kalan sinirin takip ettiği yoldaki kol, el, sırt, bel, omuz gibi bölgelerde de görülebilir. Sinir üzerindeki baskı nedeniyle ellerde, kollarda güç kaybı yaşanabilir ve uyuşma meydana gelebilir.
Başlangıç aşamasındaki boyun fıtığının genel belirtisi sık sık yaşanan “boyun tutulması”dır. Herhangi bir zorlama olmadan ya da hava koşullarına bağlayamadığınız boyun tutulmaları yaşıyorsanız bunun nedeni boyun fıtığı olabilir. Boyun fıtığının yol açtığı ağrılar başı sağa ve sola çevirmeyi, arkaya doğru yatırmayı zorlaştırır. Bu hareketleri yaparken bıçak gibi giren ağrılar hissedebilirsiniz.

Boyun fıtığı olanlar nelere dikkat etmeli?
- Bilgisayar başında otururken duruşunuzu kontrol edin
- Yürürken dik yürüyün, başınızı öne eğmeyin ve boynunuza yük bindirmeyin
- Boyun bölgesini zorlayan ve başın sürekli hareket halinde olduğu sporlardan uzak durun
- Düzenli egzersiz yapın. Yüzme, yürüyüş gibi egzersizler olabilir.
- Boyun kaslarını güçlendirmek için egzersiz yapın