Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi
Meme Büyütme (Mammoplasti) Ameliyatı
Meme büyütme mammoplastisi, memenin boyutunu ve şeklini değiştiren cerrahi bir işlemdir:
- Memelerinin çok küçük olduğunu düşünen kadınlarda memeyi büyütmek,
- Asimetrik memesi olan kadınlarda meme boyutları arasındaki farkı gidermek,
- Meme kanser cerrahisi sonrası meme rekonstrüksiyonu amacıyla meme büyütme ameliyatı yapılabilir.
Eğer meme büyütme operasyonunu düşünüyorsanız, bu broşür size işlem hakkında temel bilgiler verecektir – ne zaman işe yarar, nasıl yapılır ve ne tür sonuçlar bekleyebilirsiniz. Ancak, bu broşürde tüm sorularınıza cevap bulamayabilirsiniz. Ameliyat hakkında daha detaylı bilgi için doktora başvurunuz.
En uygun meme büyütme ameliyatı adayları;
Meme büyütme ameliyatı görünümünüzü güzelleştirir, kendinize güveninizi artırır, fakat idealinizdeki görüntüyle birebir eşleşen bir görüntü elde edemeyebilirsiniz. Ameliyata karar vermeden önce beklentileriniz hakkında çok iyi düşünün ve cerrahınızla tartışın.
Meme büyütme ameliyatı için en uygun adaylar, görünümlerinde mükemmeliyete ulaşmayı hedeflemeyen ama düzelme isteyen bireylerdir. Eğer fiziksel olarak sağlıklı iseniz ve beklentileriniz gerçekçiyse, iyi bir aday olabilirsiniz.
Meme büyütme ameliyatı çoğunlukla memeleri büyütmek amacıyla uygulansa da, bazen asimetrik memelerde meme boyutları arasındaki farkı gidermek ve hatta kanser ameliyatı sonrası rekonstrüksiyon amacıyla kalıcı ya da şişirilebilen protezlerin kullanılması ile yapılır.
İmplant (Protez) Tipleri
Meme implantı silikon jel ile veya salin olarak bilinen tuzlu-su solüsyonu ile doldurulmuş silikon kılıftan oluşur. Şekillerine göre anatomik (damla protez) veya yuvarlak şekilli protezler kullanılabilir. Hangi protezin kullanılacağı, memenin şekli ve göğüs yapısına göre değişkenlik gösterebileceği için bu konuda doktorunuzla görüşmeniz uygun olur.
Tüm Ameliyatlar Risk Taşır
Her ameliyatta olduğu gibi, meme büyütme ameliyatının riskleri ve spesifik komplikasyonları vardır. Konulan protezin çevresinde zamanla vücut tarafından oluşturulan bir tabaka teşekkül eder. Bazen, kapsül olarak bilinen bu tabaka, konulan protezi sıkıştırarak protezin yer değiştirmesine, memelerin asimetrik görünmelerine ve memelerin sertleşmesine neden olabilir.
Kapsül kontraktürü olarak bilinen bu durum, çeşitli yollarla tedavi edilebilir ve bazen kapsülün çıkartılması veya “skorlanmasını” (rahatlatılması) gerektirir, bazen de implant çıkartılır ve yenisi ile değiştirilir.
Her ameliyatta olduğu üzere, kanama, enfeksiyon, yara iyileşmesinde gecikme, meme büyütme ameliyatlarında da ortaya çıkabilir. Kanama devam ederse, kanamayı kontrol etmek ve biriken kanı boşaltmak amacıyla ikinci bir ameliyat gerekli olabilir.
Protez konulan hastaların küçük bir kısmında protez çevresinde enfeksiyon gelişebilir. Enfeksiyon herhangi bir zamanda ortaya çıkabilir ancak en sık ameliyattan sonraki ilk bir hafta içinde görülür. Bazı vakalarda enfeksiyon tamamen kontrol altına alınana kadar protez çıkarılır, daha sonra yenisi ile değiştirilir.
Ameliyat sonrası bazen meme başlarında aşırı hassasiyet veya duyuda azalma olabilir. Ameliyat sırasında oluşan kesilere yakın bölgelerde yama tarzında küçük uyuşuk alanlar olabilir. Bu semptomlar genellikle zamanla kaybolur ama bazı hastalarda kalıcı olabilir.
Meme protezlerinin doğurganlık, gebelik veya emzirme yeteneğini etkilediğine dair hiçbir bulgu yoktur.
Çeşitli biyomekanik testlerle dayanırlıkları kanıtlanmış meme protezleri doğal olarak kesici veya delici bir cisim ile karşılaştıklarında kılıfta yırtılma ve içerisindeki materyalde sızıntı oluşur. Silikon veya salin çevre dokulara sızar. Bu durumda protezin değiştirilmesi gerekir. Salin protezlerde çevre dokuya yayılan salin kısa bir süre içerisinde vücut tarafından emilir.
Ancak, silikon jelle doldurulmuş protez kılıfında yırtılma olursa, iki şekilde sonuçlanabilir. Kılıf yırtılır fakat protez çevresindeki kapsüle bir şey olmazsa herhangi bir değişiklik hissetmeyebilirsiniz. Ama özellikle aşırı basıncı takiben eğer skar da yırtılırsa, silikon jel çevre dokuya yayılabilir. Ancak günümüzde kullanılan yeni tip silikon protezlerde silikon kılıf patlasa bile içerikteki silikon çevreye yayılmayacak şekilde üretilmeye başlanmıştır. Bu yüzden sadece görüntüde bir deformasyon oluşur. Her iki tür durumda da protezin değiştirilmesi gerekir.
Konulan her protezin vücut içerisinde bir miadı vardır. Bu süre 7 yıldan 25 yıla kadar değişkenlik gösterir.
Meme protezleri olan az sayıda kadın skleroderma ve artrit benzeri hastalıklar gibi immün (bağışıklık) sistem hastalıklarına benzer semptomlar bildirmişlerdir. Bu semptomlar eklem ağrısı veya şişliği, ateş, halsizlik ve meme ağrısıdır. Yapılan araştırmalarda silikon meme protezleri ile doktorların “bağ dokusu hastalığı” olarak tanımladığı semptomlar arasında bir bağlantı kurulamamıştır.
Meme protezlerinin meme kanserine yol açtığına dair elimizde hiçbir kanıt yoktur, yalnız mammografi ile kanser taraması yöntemini değiştirmektedir. Rutin mammogram yaptırmak istediğinizde meme ile birlikte protezin güvenilir röntgen görüntüsünü elde edecek özel teknikler konusunda deneyimli teknisyen ve hekimlerin bulunduğu Central Hospital radyoloji merkezinde bu sorun olmayacaktır. İlave görüntüleme yöntemleri gerekebilir. Ultrasonografi, protezi olan bazı kadınlarda memedeki kitlelerin saptanmasında ve protezin değerlendirilmesinde ek faydalar sağlayabilir.
Kadınların büyük çoğunluğu bu komplikasyonları yaşamasa da, bunların her birini tek tek doktorunuzla görüşün ve meme büyütme ameliyatının tüm risklerini ve sonuçlarını anladığınızdan emin olun.
Ameliyatı Planlamak
İlk başvurunuzda doktorunuz sağlığınızı değerlendirecek ve memelerinizle cilt tonusunuzun durumuna göre hangi cerrahi tekniğin sizin için en uygun teknik olduğuna karar verecektir. Memelerinizde sarkma varsa, doktorunuz meme dikleştirme (asma, kaldırma) (mastopeksi) ameliyatı da önerebilir. Doktorunuzun size önerdiği işlemin tüm detaylarını tam olarak anladığınızdan emin olmak için ameliyat öncesinde doktorunuzla bütün tedavi seçeneklerini tartışın.
Beklentilerinizi doktorunuzla açıkça tartıştığınızdan emin olun. Doktorunuz tedavi seçeneklerini, her birinin risklerini ve sınırlarını açıklayacaktır. Sigara içiyorsanız, herhangi bir ilaç veya vitamin kullanıyorsanız mutlaka doktorunuza bildirin.
Doktorunuz kullanılacak anestezi türünü, ameliyatın gerçekleştirileceği hastaneyi ve maliyeti konusunda sizi bilgilendirecektir. Birçok sigorta şirketi meme büyütme ameliyatını tıbbi bir gereklilik olarak görmediğinden poliçeler bu işlemin maliyetini içermez.
Ameliyata Hazırlanmak
Cerrahınız ameliyata nasıl hazırlanacağınız konusunda size özel talimatlar verecek, yeme içme kuralları, sigara ve bazı vitaminlerin alınması veya kesilmesi konusunda bilgiler verecektir.
Ameliyattan sonra sizi evinize götürecek ve eğer gerekirse bir veya iki gün dışarı çıkmanıza yardım edecek birine ihtiyaç duyabileceğinizi aklınızdan çıkarmayın.
Anestezi Türleri
Meme büyütme ameliyatı tercihen genel anestezi altında yapılır. Bu durumda tüm ameliyat boyunca uyuyacaksınız. Bazı cerrahlar size uyuşukluk veren sedatif bir maddeyle birlikte lokal anestezi kullanmayı tercih ederler. Bu durumda gevşek fakat uyanık olursunuz ve biraz huzursuzluk hissedebilirsiniz.
Ameliyat
Protezin yerleştirilmesi sizin meme ve göğüs yapınıza ve cerrahınızın tercihine bağlıdır. Ameliyat kesisi memenin göğüs duvarıyla birleştiği yerdeki katta veya areola (meme başının etrafındaki koyu renkli bölge) çevresinde ya da koltuk altında olabilir. Sonuçta ortaya çıkan skarların (izlerin) mümkün olduğu kadar gözden uzak olmasını sağlayacak şekilde kesi yapılması için gereken tüm çaba gösterilecektir.
Cerrahınız kesi boyunca çalışarak, doğrudan meme dokusunun arkasında veya göğüs duvarı kaslarının (pektoral kaslar) altında bir cep oluşturacak şekilde kaldıracaktır. Ardından istenen büyüklükteki protezler açılan boşluğa yerleştirilir ve memeler büyütülür.
Bazı cerrahlar, protezleri göğüs duvarı kaslarının arkasına yerleştirmenin yukarıda bahsedilen kapsül kontraktür oluşma olasılığını azalttığına inanmaktadırlar. Bu tekniğin, mammografi ile meme muayenesi üzerine etkisi, protezin direkt olarak meme dokusu arkasına yerleştirilmesinden daha azdır. Bununla birlikte protezin kas arkasına yerleştirilmesi, ameliyattan sonraki birkaç gün boyunca, protezin direkt olarak meme dokusunun altına yerleştirilmesine kıyasla daha fazla ağrıya neden olabilir.
Ameliyatın tamamlanması genellikle bir – iki saat alır. Ameliyattan sonraki gün konulan drenler çekilir ve hasta taburcu edilebilir.
Ameliyat Sonrası
Ameliyattan sonra birkaç gün yorgunluk ve hassasiyet hissedebilirsiniz, fakat 24-48 saat içinde ayağa kalkacaksınız. Rahatsızlıklarınızın büyük bölümü doktorunuzun reçete ettiği ilaçlarla kontrol altına alınabilir.
Birkaç gün içinde eğer varsa, gazlı bezler alınacak ve sizden özel bir sutyen kullanmanız istenecektir. Bu sutyeni cerrahınızın önerdiği şekilde giyeceksiniz. Meme başlarında yaklaşık iki hafta yanma hissiniz olabilir, fakat morluklar soldukça bunlar da azalacaktır.
Memelerinizdeki şişliğin ortadan kalkması 3 – 5 hafta sürebilir.
Skarlar (izler) meme katlantı yeri, areola çevresi veya koltuk altında mümkün olduğu kadar gizlenir. Meme dokusu ve cilt protez için bir cep oluşturulması amacıyla kaldırılır.
Meme implantı direkt olarak meme dokusu altına veya göğüs duvarı kaslarının arkasına yerleştirilebilir.
Ameliyattan sonra memelerin görünümü ve hatları daha dolgun ve doğal olur. Skarlar zamanla solacaktır.
Normale Dönmek
İşinizin gerektirdiği aktivite seviyesine bağlı olarak birkaç gün içinde işe başlayabilirsiniz.
Egzersizlere ve normal aktivitelere başlamak konusunda cerrahınızın tavsiyelerine uyun. Memeleriniz muhtemelen iki –üç hafta direkt uyarılmaya karşı hassas olacaktır, bu nedenle bu tür fiziksel temaslardan kaçının. Bundan sonra, genellikle ameliyattan üç-dört hafta sonra memelerinizde artık acı kalmadığında, memelerdeki his normale dönmüş olacaktır.
Skarlarınız en az altı hafta sert ve pembe olacaktır. Ardından birkaç ay aynı boyutta kalacak, hatta genişlemiş görünecektir. Birkaç ay sonra skarlar solmaya başlayacak, ancak hiçbir zaman tam olarak kaybolmayacaklardır.
Her ne kadar mammografi teknisyeni daha önce tartıştığımız gibi güvenilir bir görüntü elde etmek için özel bir teknik kullanmalıysa da, uygun yaş grubundaki kadınlarda, meme büyütme ameliyatı sonrasında rutin mammogramlara devam edilmelidir (Tüm ameliyatlar risk taşır bölümüne bakınız).
Yeni Görünümünüz
Kadınlar yeni edindikleri daha dolgun görünümlerinden memnun oldukları için, pek çok kadında meme büyütme operasyonunun sonuçları yüz güldürücü ve keyif vericidir.
Plastik cerrah tarafından yapılan düzenli muayene ve uygun yaş grubundaki kadınlarda önerilen aralıklarla yapılan rutin mammogramlar, eğer ortaya çıkarsa herhangi bir komplikasyonun erken dönemde saptanmasını ve tedavi edilmesini sağlayacaktır.
Meme büyütme ameliyatı kararınız tamamen size ait bir karardır ve bunu başka kimse anlayamaz. Önemli olan sizin nasıl hissettiğinizdir. Eğer hedeflerinize ulaştıysanız, cerrahi başarılı olmuş demektir.
Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi doktorlarımızdan muayene randevusu almak için, 444 77 99 nolu telefondan arayabilir veya e-randevu hizmetimizden yararlanabilirsiniz.