Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon
Sık Sorulan Sorular
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon ile ilgili sık sorulan soruların yanıtlarını aşağıda bulabilirsiniz.

Fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulaması sırasında ağrı hissedilir mi ?
Fizik Tedavi cihazlarla uygulanır. Uygun cihazlar fizyoterapistler tarafından bilinçli ve doğru kullanıldığı zaman ağrı duymazsınız. Ancak fizik tedavi fizyoterapist olmayan kişiler tarafından uygulanırsa, yanlış uygulanma riski olduğu için ağrı duyulabilir ve vücuda zarar verebilir. Rehabilitasyon uygulamaları sırasında germe egzersizleri uygulandığı zaman ağrı hissedebilirsiniz. Ancak Fizik Tedavi Rehabilitasyon Uzman Doktoru gözetiminde ve fizyoterapistler tarafından yaptırılan egzersizlerin vücudunuza zararı olmaz.

Fizik tedaviden daha fazla yarar görmek için hastalar neler yapabilir?
Fizik tedaviden daha fazla yarar görmek için hastalar neler yapabilir?
Fizik Tedavi sırasında size doktorunuz ve/ veya fizyoterapistiniz tarafından günlük yaşamınızda omurganızı ve eklemlerinizi nasıl kullanmanız gerektiği anlatılacaktır. Bu kurallara tedaviden sonra da uymanız tedaviden gördüğünüz yararı arttıracak ve uzun süreli olmasını sağlayacaktır.
Fizik Tedavi sırasında fizyoterapistiniz tarafından size önerilen egzersizleri doğru ve düzenli olarak yapmanız tedavide başarı için temeldir. Fizik Tedavi sırasında doktorunuz tarafından ilaç tedavisi önerilirse ilaçları önerilen doz ve sürede kullanın. İlaç kullanımı hem ağrının kronikleşmesini önleyecek, hem de tedaviye yardımcı olacaktır.

Fizik tedavinin kesinlikle uygulanmaması gereken durumlar nelerdir?
Ağır kalp, karaciğer, akciğer, böbrek yetmezlik ve hastalıkları
Kontrol altında olmayan hipertansiyon (yüksek tansiyon) ve diyabet (şeker) hastaları
Akut enfeksiyonlar
Kanserler (Kanserli hastalarda ultrason, kısa dalga gibi derin ısıtıcı ajanlar kesinlikle uygulanmaz. Diğer fizik tedavi yöntemleri fizik tedavi uzmanı gözetiminde ve fizyoterapist tarafından güvenle uygulanabilir.)
Ağır dolaşım bozuklukları
Romatizmal hastalıkların aktivasyon dönemleri

Fizik tedavinin vücuda zararı var mıdır?
Uzman doktor kontrolünde uygulanacak fizik tedavinin zararı yoktur, çoğu zaman hastayı cerrahi müdahale gerekmeden tedavisini sağlar. Uygulanmaması gereken ve dikkatli uygulanması gereken durumlar belirlenerek hastaya uygulanacak fizik tedavi reçetesi uzman doktor tarafından verilir ve takibi yapılır. Uygulanan tedavi şekli, hastanın terapisti ile yakından takip edilir, gerekirse birlikte uygun değişiklikler yapılır.

İnme (beyin felci, hemipleji) rehabilitasyonu nedir?
Rehabilitasyon, inme geçiren ve hayatına devam eden çoğu hasta için hayatın önemli bir parçasıdır. İnme rehabilitasyonu yaşam biçiminizi değiştirmeniz, yeniden öğrenmeniz veya yeniden tanımlamanız gerektiği anlamına gelmektedir. İnme rehabilitasyonu kimseye bağlı kalmadan yaşamaya dönmenize yardımcı olacak şekilde düzenlenmiştir.
Rehabilitasyonun hedefi, inmenin etkilerine rağmen günlük aktivitelerinize devam edebileceğiniz güç, yetenek ve güveni yaratmaktır.

Osteoporozun belirti ve bulguları nelerdir?
Kemik kaybı genellikle herhangi bir belirtiye neden olmadığı için osteoporoz “sessiz hırsız” olarak adlandırılır. İnsanlar ani gerilme veya düşmeye bağlı kırık gelişinceye kadar kemiklerinin zayıfladığının farkına varmazlar. Omurgadaki osteoporoza bağlı bozulmayı röntgen gösterebilir. Omurga kırıkları oluştuğunda sırt ağrısı, boy kısalması ve bel kemiğine ait şekil bozuklukları meydana gelebilir.

Serebral palside Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon önemli midir?
Serebral palsi hastalığı olan bebek ve çocuklarda Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon büyük önem taşımaktadır. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon serabral palsi hastalığı olan çocuğun bakımının devamı ve gelişiminde esas rolü oynar. Ancak çocuk okul çağına yaklaştığı dönemde fizyoterapi programının yanında sosyal ve okul gelişimine de gerekli zaman harcanmalıdır.