Genel Cerrahi

Genel Cerrahi

Sık Sorulan Sorular

Genel Cerrahi ile ilgili sık sorulan soruların yanıtlarını aşağıda bulabilirsiniz.
Alternate Text

Ameliyattan önce kilo vermek gerekir mi?

Doktorunuz ameliyattan önceki 2 hafta için özel bir diyet programına uymanızı isteyebilir. Bu sadece sıvı beslenmeye dayalı bir diyet de olabilir. Böylece hem kilo verecek ve hem de ameliyat sonrası uygulamanız gereken sıvı beslenme şekline alışmış olacaksınız.

Alternate Text

Apandisit tedavisi nasıl olur?

Apandisit tedavisi, genellikle iltihaplı apandiksin cerrahi yöntemle alınması, ameliyat edilmesi şeklindedir. Buna apendektomi denilir. Açık veya kapalı (laparoskopik) yöntemle ameliyat mümkündür.

Alternate Text

Apandisitin belirti ve bulguları nelerdir?

Karındaki kramplardan, baş dönmesi ve kusma hallerinden ve karnın sağ alt kısmında duyulan sancıdan bir kişi apandisitten şüphelenmelidir. Bu belirtiler birkaç defa devam edebilir ve gittikçe şiddetlenebilir. Nabız artışında artış ve hafif ateş de olabilir. İştahsızlık ve kabızlıkta çok kez apandisit belirtilerindendir.

Alternate Text

Bağırsak tıkanıklıkları belirti ve bulguları nelerdir?

Bağırsak tıkanıklığının seviyesine göre değişiklik gösterir. Kramp tarzında karın ağrısı, gaz ve dışkı yapamama, bulantı ve kusma klasik belirtilerdir. Kusma içeriği başta mide içeriği iken ileri dönemlerde gayta benzeri bir hal alabilir. Karın şişkinliği, alt seviyelerdeki tıkanıklıklarda daha belirgindir. İleri evrelerde ağrı sürekli bir hal alır. Kusmanın yanında bağırsak içine de sıvı kaybedildiğinden hastalarda sıvı açığına bağlı bulgular görülür. Ağızda ve mukozal yüzeylerde (içi boş organların içini kaplayan doku) kuruluk görülür. İdrar çıkışında azalma olur. Bu aşa­maya gelmeden önce mutlaka hastaneye başvurmak gerekir.

Alternate Text

Bağırsak tıkanmasının belirtileri nelerdir ?

- Karın orta bölgelerinde sıklıkla kramplar halinde ağrı

- Bulantı ve kusma

- Karın bölgesinde hassasiyet ve şişkinlik

- Dışkı veya bağırsak gazını çıkaramama

Alternate Text

Boğulmuş fıtık nedir ?

Fıtıklaşan organların çıktıkları yere sıkışarak, kalmalarına boğulmuş fıtık denir. Bu kalış ne kadar uzun sürerse sıkışan barsağın zarar görme olasılığı o kadar fazladır. Bu  konuda ilk bilinmesi gereken boğulmuş fıtık belirtileridir. Kasıkta ağrılı bir şişlik ortaya çıkar. Şişlik genellikle sert ve sabittir. Kusma, karın şişliği, kaka yapamama ya da kanlı kaka görülebilir. Hastanın yaşı küçüldükçe boğulma riski artar. İlk 6 aydaki bebeklerin % 60’ının kasık fıtığının en az 1 kez boğulduğu bildirilmektedir.

Alternate Text

Bu ameliyatlardan birisini geçiren kişilerin bir süre sonra kilo alması ve eski kilosuna dönmesi olası mıdır?

Obezite ameliyatları mükemmel uzun dönem sonuçlarına sahiptir. İstatistikler pek çok morbid obez hastanın bu ameliyatlarla kilo verdiğini ve bir daha da almadığını göstermektedir. Eğer hasta, gerekli yaşam tarzı değişikliklerine sıkı sıkıya bağlı kalırsa bu risk hep minimum düzeyde olacaktır.

Alternate Text

Fazla kilolar ameliyattan ne kadar süre sonra verilebilir?

Kilo kaybı ameliyattan hemen sonra başlar ve 18-24 ay boyunca sürer.

Alternate Text

Hamilelik esnasında ortaya çıkan göbek fıtığı, doğum sonrasında kaybolmadı. Bu durumda ameliyat olmak gerekir mi?

Hamilelik sırasında ortaya çıkan göbek fıtıkları, gebelikten sonraki dönemde de devam edebilir. Bu durumda, fıtığın onarılması gerekir. Gebelik sırasında açılan yere küçük bir yama koyularak şikayetiniz giderilebilir.

Alternate Text

Hangi hastalarda kapalı (laparoskopik) ameliyat daha avantajlıdır?

- Çift taraflı fıtıklarda,

- Karşı kasıkta fıtık şüphesi olanlarda, 

- İşine hemen dönmek isteyenlerde, 

- Profesyonel sporcularda, 

- Sürekli spor yapanlarda, 

- İşi fiziki güç gerektirenlerde, 

- Nüks fıtıklarda,

- Kasık fıtığı olan kadınlarda kapalı ameliyat daha avantajlıdır.

Alternate Text

İki taraflı kasık fıtıklarında açık ve kapalı (laparoskopik) ameliyattan hangisi tercih edilmeli?

İki taraflı fıtıklarda, kapalı yöntem çok daha avantajlı. Hastaya tek bir ameliyat güçlüğü zorluğu verme karşılığında iki tarafı da onarmak mümkündür. Ayrıca kasık fıtığı İKİ TARAFLI açık yöntemle yapıldığında, hastalarda erken dönemde ağrı, geç dönemde de uzun süreli duyu siniri kusurları olabiliyor. O nedenle iki taraflı kasık fıtıklarında kapalı yöntem idealdir.

Alternate Text

Kasık fıtıkları neden olur?

Kasık fıtıkları içinde en sık görülen türü indirek fıtıklardır. Burada fıtığın çıktığı yer anatomik olarak kasık kanalının kendisidir. Bu kanal doğumdan önce testislerin karın içinden torbaya indiği doğal yoldur. Doğumdan sonra buranın kapanması beklenir. Bu kanalın kapanmaması veya kapandıktan sonra yeniden açılması fıtığa neden olur. O nedenle İndirekt fıtıklar daha çok çocuklarda ve gençlerde görülür.

Direkt fıtıklar ise, adalenin yırtılması ile açılır.  Sporcularda görülen fıtıklarl ve yaşlı hastalarda görülen fıtıklar daha çok direk fıtıklardır. Adale yırtılmasının farklı nedenleri olabilir: aşırı fiziki zorlanma, ani kilo verilmesi, kronik öksürük, ıkınma ve yaşlanmaya bağlı adale zaafiyeti sayılabilir. Femoral fıtıklar ise, yine anatomik bir kanal olan femoral kanaldan çıkar ve kadınlarda görülür. Kadınlarda açık yöntemle yapılan fıtık ameliyatlarında fıtığın femoral fıtık olabileceğini akıldan çıkarmamak gerekir

Alternate Text

Obezite ameliyatlarının hangi riskleri vardır?

Tüm cerrahi işlemler belli risklere sahiptir. Özellikle de hasta morbid derecede obez sayılıyorsa… Seçilen işlemin türüne ve hastanın sağlık durumuna bağlı olarak bu riskler normalden daha az ya da daha fazla olabilir. Ayrıca cerrahın ve ekibinin bu konuda tecrübeli olması da riskleri azaltan bir faktördür. Ameliyata karar vermeden önce ameliyat hakkında detaylı bilgi alabilir, olası tüm riskleri ve bunların derecelerini öğrenebilirsiniz.

Alternate Text

Obezite cerrahisi ameliyatı geçiren kişiler ne zaman iyileşebilir ve günlük hayatlarına ne zaman dönebilirler?

Hastalar, operasyonun ertesi günü yataklarından kalkabilir ve yürümeye başlayabilirler. Hastanede kalma süresiyse, yapılan operasyonun türüne göre 1 ile 4 gün arasında değişir. Çoğu hasta bu ameliyatlardan sonra sorunsuz bir şekilde iyileşir ve ortalama 2 hafta içinde işine ve günlük hayatına dönebilir.

Alternate Text

Obezite cerrahisi ameliyatları ne zaman başarılı kabul edilir?

Ameliyat olan hastalar, fazla kilolarının %50'sini verdikleri zaman ameliyat başarılı olmuş demektir. Ameliyatın başarısında hastanın, önerilen beslenme ve egzersiz planına ne kadar uyum sağlayıp sağlayamadığının da büyük önemi vardır.

Alternate Text

Obezite cerrahisi ameliyatlarında geri dönüş mümkün müdür?

Bunlar kalıcı olmak üzere planlanmış ameliyatlardır. Ancak sadece, mide bantında, bantı yine laparoskopik yöntemle çıkarmak mümkün olabilir (gastrik bypass' da geri dönebilir). Bu işlemden sonra hastaların tekrar kilo alma riski de artacaktır.

Alternate Text

Obezite cerrahisi için uygun bir aday nasıl belirlenir?

Bugüne kadar yapılan araştırmalar, obezite cerrahisinin beden kitle indeksi 35 üzerinde olan, tip 2 diyabet, uyku apnesi, yüksek tansiyon, osteoartrit ve obezite kökenli diğer sorunlar yaşayan kişilerde oldukça faydalı sonuçlar sağladığını ortaya koyuyor. Siz de eğer aşağıda sıralanan kriterlerden bir ya da birkaçına sahipseniz, obezite cerrahisi için uygun bir aday olabilirsiniz.

- Beden kitle indeksiniz 35 ve üzerindeyse ve yüksek tansiyon, diyabet gibi obeziteye bağlı önemli sağlık sorunları yaşıyorsanız

- Beden kitle indeksiniz 40 ve üzerindeyse.

Alternate Text

Obezite cerrahisi kimlere uygulanır?

Uzun süredir tıbbi diyet, egzersiz gibi kilo verme yöntemlerini deneyen ancak başarılı olamayan, beden kitle indeksi 30-35'in üzerinde olan kişiler bu ameliyatlar için uygun aday olabilir.

Alternate Text

Obezite cerrahisi neden geliştirilmiştir ve bu cerrahi yöntemlere neden gerek vardır?

Obezite dünyanın en önemli sağlık sorunlarından birisidir ve her yıl dünyada obeziteye bağlı hastalıklar nedeniyle milyonlarca insan hayatını kaybetmektedir. Yüksek tansiyon, kalp ve damar hastalıkları, astım, diyabet, bağırsak, meme ve prostat kanseri obeziteyle ilişkilendirilen hastalıklardan sadece birkaçıdır. Oysa obezite cerrahisi yöntemlerinden birisiyle tedavi edilen ve kilo verme sürecine giren hastalar, 6 ay sonra bu hastalıklardan ve yarattıkları risklerden uzaklaşmakta hatta bir çoğunun artık ilaç kullanmasına bile gerek kalmamaktadır

Alternate Text

Obezite cerrahisinin çeşitleri nelerdir?

Bugün tüm dünyada en fazla uygulanan metod, hem mide hacmini küçülten hem de bağırsakların bir kısmının devre dışı bırakılarak yiyeceklerin emilimini kısıtlayan gastrik – bypass metodudur. Ayrıca yine midenin bir kısmının alınarak ve silikon bir bantla mideyi iki bölüme ayırarak, mide hacminin küçültülüp, kısa sürede tokluk hissinin sağlanmasını hedefleyen, tüp mide ve mide bandı yöntemleri de obezite cerrahisi prosedürleridir. Ancak mideye balon yerleştirilerek uygulanan mide balonu yöntemi cerrahi bir işlem değildir.

Alternate Text

Obezite nedir?

Obezite, sağlığı bozacak ölçüde vücutta anormal ve aşırı yağ birikmesi yada diğer bir tanımlamayla yetişkin kadınlarda vücut ağırlığının ortalama %30 ‘dan fazla yağ olması, erkeklerde de % 25’ten fazla olmasıdır.

Alternate Text

Obeziteden kurtulmakla hangi hastalıklarda iyileşme, gerileme görülebilir?

- Tip 2 diyabet
- Koroner arter hastalığı
- Hipertansiyon 
- Kalp yetmezliği
- Uyku apnesi
- Solunum bozuklukları
- Gastroözofageal reflü
- Depresyon
- Kısırlık
- Adet düzensizlikleri
- Osteoartrit
- Varis
- Beyin kanaması ve Felç
- Safra kesesi taşı
- Meme, kalın bağırsak ve prostat kanseri gibi bazı kanserler
- İdrar inkontinansı
- Uyku bozuklukları 
- Doğum zorlukları
- Polikistik over sendromu
- Aşırı kıllanma
- Toplumsal uyumsuzluk
- Metabolik sendromu
- İnsulin direnci 
- Kolesterol ve lipid yüksekliğ

Alternate Text

Tiroid kilo aldırır mı?

Hormon bozuklukları kilo almanın nedenleri arasındadır. Kilolu bir kişide hormon hastalıklarının olup olmadığı mutlaka araştırılmalıdır. Kilo almanın sık görüldüğü hormon hastalıkları, sıklıkla insülin hormonun yüksek olması, kan şekeri düşüklüğü, tiroit bezi yetmezliği veya böbreküstü bezinin aşırı çalışmasından kaynaklanır.

YAKLAŞAN EĞİTİMLER

E-BÜLTEN

Gelişmelerden haberdar olmak için mail adresinizi bırakabilirsiniz.

İptal Et Kayıt Ol

İLETİŞİM FORMU

Central Hospital hakkında şikayet, görüş ve önerilerinizi bildirebilirsiniz.

b
x
a
r
e
d
c

Bize Ulaşın 444 77 99

Kocayol Cd. Kozyatağı Sk. No.5
Kozyatağı 34742 İSTANBUL

Copyright © 2017 Central Hospital Kozyatağı
Her Hakkı Saklıdır.