Genel Cerrahi
Boğulmuş (İnkarsere-Strangüle) Fıtıklar
Boğulmuş fıtık nedir?
Vücut dışına çıkan ama fıtık kesesi içinden karın boşluğuna geriye gitmeyen veya itilemeyen ve aynı zamanda bağırsağın kanlanmasının bozulduğu fıtıklardır. Acil cerrahi girişim gerektirirler ve boğulmuş olan kasık fıtıklarının yaklaşık % 15'inde bağırsakta çürüme veya kangren meydana gelir ve bağırsağın bir kısmının alınması gerekir.
EVRE I: Boğulmuş fıtık ilk bulgusu, fıtık şişliğinin artık kaybolmamasıdır. Birkaç saat sonra fıtık bölgesinde ağrı başlar. Hasta bir hekime başvurmadığı takdirde, barsak pasajı da duracağı için, hasta aşağıdan gaz ve dışkı çıkaramaz hale gelir. Buna bağlı olarak hastanın ağrıları kramp şeklinde tüm karına yayılır.
EVRE II: Hastanın hastaneye gitmemekte direnmesi durumunda, dar bir delikte sıkışmış olan barsak kan dolaşımı bozulmaya başlar. Bu barsak gangrenine sebep olur. Bu evrede hastanın lökosit sayısı yükselir ve ağrısı şiddetlenir.
EVRE III: Hastanın hala tedavi olmaması durumunda, kangrene olan barsak bölgesi delinir ve karın içinde yaygın peritonit ortaya çıkar. Hastanın ateşi yükselir, genel durumu bozulur ve sepsis tablosu ile ölüm gelişir.
Genel Cerrahi doktorlarımızdan muayene randevusu almak için, 444 77 99 nolu telefondan arayabilir veya e-randevu hizmetimizden yararlanabilirsiniz.