Genel Cerrahi
Meme Kanseri Belirtileri
Meme kanseri oluşumunun belli olması için oldukça uzun bir zaman geçmesi gerekmektedir. Doktor muayenesi veya radyolojik incelemede dahi bunun için geçmesi gereken süre kanserin başlangıcından oldukça sonra olur. Kendi kendine yapılan muayenede ise bir santimetreye ulaşan kitleler ancak kadınların dikkatini çekebilmektedir. Genelde kanser belirtisi olan kitleler önce kişiler tarafından fark edilir. Kanserli alan diğer meme dokusuna göre daha sert olur, pürtüklü bir yüzeye sahip olur ve kenarları düzensiz olur. Memede oluşan kanser kitlesinin bahsi geçen belirtilere uyacak kadar büyümesi ve belli olması üç ila beş seneyi bulabilir. Ancak düzenli olarak mamografi kontrollerini yaptıran kadınlarda tespit edilen mamografik sonuçlara göre oluşan değişimler ile kanserin muayene kontrolü olmadan saptanabilmesi mümkün olmaktadır. Ele gelir bir belirti oluşmadan kanser tespit edildiğinde hastanın iyileşme olasılığı oldukça artmaktadır. Hatta çoğu zaman kemoterapiye de ihtiyaç duyulmadan tedavi sağlanabilmektedir. Hastaya yapılacak cerrahi müdahaleler ise minimum düzeye indirileceği için tedavi süreci daha kolay geçmektedir.
Meme kanseri yayılma göstermişse, yayılmanın gerçekleştiği alanlardaki bulgular da belirti olarak sayılabilmektedir. Meme kanseri kalça, omurga kemikleri, akciğer ve karaciğer bölgelerine sıkça yayılma gösterebilmektedir. Ancak bazı durumlarda kanser ne kadar ilerlemiş olursa olsun elle muayenede ya da doktorla yapılan özel muayenelerde kanser kendisini belli etmeyebilir. Bu noktada mamografi incelemesi en uygun sonucu verir. Kitle oluşumu olmasa dahi kişilerde oluşan bazı belirtiler var ise mutlaka mamografi çekimi yaptırılmalıdır. Bu belirtiler aşağıda sıralanmıştır:
- Memede ve koltukaltında herhangi bir sertlik veya normalde orada olmayan bir şişlik mevcut ise,
- Kanlı veya şeffaf olması fark etmez, meme başından akıntı gelmeye başlamışsa,
- Meme başında şekil bozuklukları oluşmuş, çökme veya içe doğru çekilme gibi bir görüntü mevcut ise,
- Meme başı derisinde soyulma ve kabuklanma gidi değişiklikler oluşmaya başlamış ise,
- Memenin cilt yüzeyinde sebepsiz kızarıklıklar veya yaralar oluşuyor ise,
- Memecildinde portakal kabuğu görünümü şeklinde deformasyonlar mevcut ve yer yer içe çökmeler mevcut ise,
- Memede şekil bozukluğu oluşmuş, büyümesinde orantısızlık fark edilmiş veya renginde değişiklik gözlemlendi ise mutlaka meme kanseri için kontrole gidilmelidir.
Genel Cerrahi doktorlarımızdan muayene randevusu almak için, 444 77 99 nolu telefondan arayabilir veya e-randevu hizmetimizden yararlanabilirsiniz.