Genel Cerrahi
Meme Kanserinde Prognostik Faktörler
Meme kanseri tespiti yapıldıktan sonra aynı tümör türüne ve çapına sahip kanser kitleleri bulunan hastaların gösterdikleri reaksiyonlar farklı olabilmektedir. Bazı hastalar sağlıklı bir şekilde gündelik hayatlarını olumsuz etkilemeden yaşamlarına devam edebilirken bazı hastalıklarda kanser belirtileri çok kısa sürede kendini gösterebilmektedir. Hastalığın ne şekilde ilerleyeceğinin tespiti için kullanılması gereken bir kaçprognostik faktörler mevcuttur. Böylece kişiye özel olarak en uygun tedavi yöntemi seçilebilmektedir.
Prognostik faktörler belirlenirken öncelikle tümör çapı ölçülür. Önemli ve güvenilir bir faktör olan tümör çapı ile kanserin nüks riski ve akabinde kişinin tedavisinin nasıl olacağına dair bilgi edinilebilmektedir. Patolojik ölçümlerle radyolojik ölçümlere göre daha kesin sonuçlar alınabilmektedir. Bu nedenle tümör çapı ölçülürken patolojik ölçümlere dikkat edilmelidir. Tümör çapı büyüdükçe kanser hücreleri daha hızlı bir şekilde yayılım göstermektedir. Daha hızlı yayılmaya başladıkları içinde büyüme daha fazla olmaktadır.
Prognostik etkenlerden bir diğeri de kanserin yayılma özelliği gösterip göstermediğidir. Lenf bezleri bu yayılmadan etkilendiyse etkilenen lenflerin sayısı oldukça önemli bir faktördür. Eğer lenflere sıçramamışsa kanser, kişinin uzun süre daha hastalanmadan yaşamına devam etme oranı yüzde yetmişdir. Kanser lenflere sıçramış ise hastalıksız yaşama yüzdesi düşüş gösterir.
Hastaya meme koruyucu cerrahi uygulanmış ise çıkarılan tümörlerin temiz olup olmadığı hastalığın nüksetmesinde önemli faktörlerdendir. Kanser hücrelerinin farklılaşmış olması, tümör dokusunda östrojen ve progesteron reseptörlerinin varlığı durumları da hastalığın safhasının belirlenmesinde büyük bir yer tutmaktadır. Özellikle meme kanseri ameliyatı sonrasında hazırlanan patolojik raporda tüm bilgilerin ayrıntılı olarak belirtilmiş olması gerekir. Fazla inceleme gerektirdiğinden raporların hazırlanması dört ila altı günü bulabilmektedir. Cerrahi müdahaleden sonra istenilen tetkikler de yapıldıktan sonra hastaya en uygun olan tedavi ve tedavi sonrası süreci planlanabilir. Bu noktada hastayı oldukça yorucu bir dönem beklemektedir. Çünkü kanserin yayılmasını önlemek ve tekrarlamasını önlemek amacıyla çok ince analizler yapılması gereklidir. Kişiden kişiye göre tedaviler de değişkenlik gösterdiği için veriler en titiz şekilde hazırlanmalıdır.
Genel Cerrahi doktorlarımızdan muayene randevusu almak için, 444 77 99 nolu telefondan arayabilir veya e-randevu hizmetimizden yararlanabilirsiniz.