Genel Cerrahi

Genel Cerrahi

Meme Kanserinin Tarama ile Saptanması

 

Kanser bulma amaçlı yapılan test ve muayenelere tarama denilmektedir. Taramaların amacı meme kanseri, kanser belirtilerini göstermeye başlayıp vücuda fazla zarar vermeden onu tespit etmektir. Kanser teşhisi için uygulanan mamografi, elle muayene ve ultrason gibi bazı yöntemler vardır. Mamografi uygulaması ile kırk yaşın üzerindeki kadınların özellikle meme kanseri tespiti başarılı bir şekilde yapılabilmektedir. Kırk yaş ve üzerindeki kadınlar sağlıklı çıksalar dahi her yıl bu testi yaptırmak durumundadırlar. Yirmili, otuzlu yaşlardaki kadınlar içinse bu muayene süreci üç senede bir olarak düzenlenebilir. Bu yaşlardaki kadınlara, genel kontroller yapılırken doktorlarına klinik meme muayenesi yaptırması da önerilir. Yirmili yaşların başlarındaki kadınlar kendi muayenelerini kendileri de gerçekleştirebilirler. Memelerinin görünümünde veya yaptığı kontrollerde bir değişiklik gözleyen kadınlar mutlaka ilgili uzmana görünmelidirler. Kendi kendine meme muayenesi yapılmasa bile memede yumru, şişlik, deri üzerinde tahriş, meme başının ağrıması veya içe çekilmesi, süt dışında memeden gelen akıntı durumları gözlendiğinde mutlaka doktora gidilmelidir.

Kontrollerden sonra kişide meme kanseri olma riski var ise görüntüleme testleri ile durum ayrıntılı bir şekilde incelenebilmektedir. Mamografiler ile her şeyin yolunda olduğunun tespit edilebileceği gibi kişiye biyopsi gerekip gerekmediği de belirlenebilmektedir. Biyopsi, meme dokusundan bir örnek alınması ve mikroskobik ortamda incelenmesi işlemidir.

Diğer meme kanseri tespit yöntemlerine göre en ucuzu ultrason çekimidir. Ultrason ile kist ile katı kitleler arasında ayrım yapma olanağı sağlanabilmektedir. Meme başından akıntı geliyorsa bunun sebebi ise en rahat şekilde duktografi ile anlaşılır. Detaylı görüntüler için manyetik rezonans görüntüleme işlemi uygulanır. Meme kanseri olduğundan yüksek derecede şüphe ediliyorsa kesin çözüm için başvurulması gereken yöntem biyopsidir.

Klinik muayeneler yirmi yaştan itibaren on senelik süreçte üç senede bir yapılmalıdır. Otuz yaşından sonraki on senlik süreçte iki senede bir ve kırk yaşından sonrada senede bir kez kontrol yapılmalıdır. Mamografi çekimi senede bir kere tekrar edilmelidir. Eğer klinik muayenelerinde herhangi bir kitle belirlenirse kitlenin tespitini yapma amacıyla ultrason ve mamografi de uygulanmalıdır.

Kendi kendine yapılan muayeneler ise menopoz öncesindeki kadınlarda ayda bir kere, adet başladıktan yedi gün sonra mutlaka yapılmalıdır. Menopoz dönemindeki kadınlarda ise ayda bir yapılması yeterlidir. Kendi kendine yapılan muayenelerin çok sık yapılmaması tavsiye edilir. Bu durum meme yapısında bozulmalara sebep olabilmektedir.

 

Genel Cerrahi doktorlarımızdan muayene randevusu almak için, 444 77 99 nolu telefondan arayabilir veya e-randevu hizmetimizden yararlanabilirsiniz.

YAKLAŞAN EĞİTİMLER

E-BÜLTEN

Gelişmelerden haberdar olmak için mail adresinizi bırakabilirsiniz.

İptal Et Kayıt Ol

İLETİŞİM FORMU

Central Hospital hakkında şikayet, görüş ve önerilerinizi bildirebilirsiniz.

b
x
a
r
e
d
c

Bize Ulaşın 444 77 99

Kocayol Cd. Kozyatağı Sk. No.5
Kozyatağı 34742 İSTANBUL

Copyright © 2017 Central Hospital Kozyatağı
Her Hakkı Saklıdır.