Genel Cerrahi
Meme Kanserinin Tedavisi
Meme kanseri farklı yöntemlerle tedavi edilebilmektedir. Kişinin ihtiyacı olan tedavi yöntemi hastalığın evresine göre belirlenir. Bazı hastalarda kemoterapi gibi uygulamalara bile gerek kalınmadan hastalığın tedavisi gerçekleştirilebilmektedir.
Sadece tümörlü kısmın meme dokusundan alındığı meme cerrahisi yöntemine Kadranektomiadı verilmektedir. Bu yöntem erken evredeki kanser hastalarında uygulanabilmektedir. Diğer bir isimle meme koruyucu cerrahi olarak da bilinmektedir.
Kanser olan ancak çok büyük olmayan kitlelerde mamografi veya ultrason yardımıyla bir tel aracılığıyla veya ROLL tekniği ile çıkarılabilmektedir. Daha sonra göğüsün filmi çekilerek kanserli parçanın çıkıp çıkmadığı kontrol edilir.
Büyük çaplı tümör yayılımlarında ise cerrahi anlamda uygulanması gereken yöntem mastektomidir. Mastektomi, tüm göğüsün cerrahi işlemle alınması demektir. Koltukaltına yayılmış olma ihtimaline karşın lenf bezlerinin çıkarılıp incelenmesi yöntemi ise Sentinel Lenf Nodu biyopsisi olarak geçmektedir. Bu yöntemde kanser hücrelerinin bulunduğu yere radyoaktif bir madde enjekte edilir. Ameliyat öncesi yapılan kontrolde bu radyoaktif madde ile tepkimeye girmiş olan lenf bezleri çıkarılarak patolojiye gönderilir. Ameliyat sırasında sonuç negatifse tüm lenf bezlerinin çıkarılmasına gerek kalmaz. Ancak kanser ilerlemiş hastalarda lenf bezlerinin çoğunluğunun alınması gerekebilmektedir.
Meme kanseri sebebiyle meme üzerinde onkoplastik meme cerrahisi adı verilen, estetik anlamda oldukça güzel sonuçlar veren bir yöntem de mevcuttur. Yöntem hem onkolojik cerrahiyi içinde barındırır hem de plastik ameliyatı kapsar. Bu yöntemle önceden memesini kaybetmiş kadınlarında yeniden bir memeye kavuşması sağlanmaktadır.
Hormon tedavisi kemoterapi kadar etkili bir yöntemdir. İki farklı yöntemle hormon tedavisi uygulanabilmektedir. İki yöntemden hangisinin uygulanacağına kişinin yaşı ve kanser hücrelerinin çeşitliliği etkenlerine bakılarak karar verilir. Bu tedavi, cerrahi müdahale sonrası kanser hastalığı nüksetme riski olan hastalarda ve yüksek risk grubunda bulunan hastalarda özellikle uygulanmaktadır. İlaçların yan etkileri kişiyi fazla etkileyebilmektedir. Bu nedenle kişi önceden karşılaşacaklarına dair uzman bir hekim tarafından bilgilendirilmelidir.
Radyoterapi tedavisi, cerrahi müdahale sonrasında kanserin bulunduğu yüzeye ve çevresine ışın gönderilmesiyle yapılır. Bu uygulama ile kanserin nüksetme riski yüzde yetmiş kadar azaltılmış olur. Bazı durumlarda tümörü küçültmek içinde radyoterapiye başvurulur. Uygulama süresi beş yedi hafta arasında değişebilmektedir. Haftada beş gün olarak on saniyelik seanslar ile uygulanır. Hastanede yatmaya gerek yoktur. Baş çevresine uygulanmadığı sürece de saç dökülmesine sebep olmamaktadır. Ayrıca ışın tedavisi uygulanan kişide uygulamadan sonra radyoaktif madde taşıma ve etrafa yayma gibi bir durum olması söz konusu değildir.
Genel Cerrahi doktorlarımızdan muayene randevusu almak için, 444 77 99 nolu telefondan arayabilir veya e-randevu hizmetimizden yararlanabilirsiniz.