Genel Cerrahi

Genel Cerrahi

Mide Botoksu

Obeziteyle Mücadelede Yeni Bir Yöntem Mide Botoksu

Botoks, "Clostridium botulinum" isimli bakteriden elde edilen bugüne kadar gerek dermokozmetik uygulamalarda ve gerekse bazı organik hastalıkların tedavisinde başarı ile uygulanan tıbbi bir proteindir. Bu protein, uygulandığı bölgenin sinirlerindeki elektriksel akımı durdurur ve bu sayede 4-6 ay süreyle kasların kasılmasını önler.

Bu mekanizmayla özellikle dermokozmetik uygulamaları halk arasında bilinirse de uzun zamandan beri migren ağrıları ve stres tipi baş ağrılarının tedavisinde nörologlar tarafından ve anal fissür  (makat çatlağı) tedavisinde de biz genel cerrahlar tarafından kullanılmıştır.

Botoksun çalışma mekanizması düşünüldüğünde mideye uygulanması neticesinde obeziteyle mücadelede başarı sağlayıp sağlamayacağı tıp bilim insanları tarafından düşünülmüş ve yapılan çok sayıdaki hayvan deneyin sonuçları obeziteyle mücadelede etkili olduğunu ispatlamıştır. Bu nedenle son 10 yıldır Avrupa ve Amerika’da obezite ile mücadelede aktif kullanılmaya başlanmıştır. Ülkemizde de son yıllarda obeziteyle mücadelede hastalarımıza bir seçenek olarak sunulmaktadır.

 

Mide Botoksu Nasıl Uygulanır?

Mide botoksunun uygulanması halk arasında endoskopi olarak bilinen, gastroskopi işleminin yapılaması kadar basit ve güvenlidir.

  • Hastalarımız yaklaşık 8 saat kadar bir açlığı takiben endoskopi ünitesine alınır ve hafif bir anestezi eşliğinde endoskopi işlemi uygulanır.
  • Öncelikle mide ve on iki parmak bağırsağı eşlik eden bir hastalık var mı diye incelenir.
  • Botoks işleminin uygulanmasına engel bir durum yoksa özel endoskopik enjektör yardımı ile botoks proteini mide mukozasının altına enjekte edilerek işlem tamamlanır.
  • İşlem yaklaşık 15-20 dakika kadar sürer.
  • 20 dakikalık bir dinlenmeyi takiben hastalarımız normal yaşamlarına dönerler.

 

Mide Botoksunun Etki Mekanizması Nasıldır?

Botoks proteini mideye enjekte edildiğinde midenin kaslarını çalıştıran sinirlerin geçici olarak fonksiyonları durur ve mide kasları kasılma yeteneğini yitirir. Bu sayede midenin boşalması gecikir. Normalde mide karbonhidratları yaklaşık olarak 3-4 saatte bağırsağa aktarırken, mide botoksu uygulanan hastalarda bu süre 12 saate kadar çıkar. Böylece mide dolgunluğu artacağından tokluk hissi daha uzun sürer. Hastalarımızın gıda tüketme isteği azalır. Aynı zamanda midenin fundus kısmından salgılanan ve iştah merkezini uyaran Ghrellin isimli hormonun da salınımı durur. Böylece hastalarımızın iştahı da azalır. Botaksun etkisi yaklaşık 4-6 ay kadar devam eder. Bu süre zarfında bu avantajları kullanarak diyetine dikkat eden hastalarımız yaklaşık 20-25 kilo kadar verebilir. Amaç bu işlemi bir kez uygulama ile hastalarımızın doğru beslenme bilgisini edinmeleri ve işlemin tekrarına gerek kalmaması. Ancak ihtiyaç dahilinde işlem 6 ay sonra tekrarlanabilmektedir.

 

Mide Botoksu Kimlere Uygulanır?

Mide botoksu obezite ile mücadelede yardımcı bir yöntemdir. Vücut kitle indeksi 28-34 arasında olan ve ideal kilosuna diyet ve egzersiz yaparak ulaşamayan hastalara başarı ile uygulanabilir. Ayrıca Bariatrik cerrahi endikasyonu olup da gerek ameliyattan çekindiği için olamayan ve gerekse ameliyat olmasına engel yandaş bir hastalığı olan kişilerde de bir miktar kilo kaybettirilerek daha konforlu bir yaşam sürmelerine yardımcı olmak maksadıyla yapılabilir.

Genel Cerrahi doktorlarımızdan muayene randevusu almak için, 444 77 99 nolu telefondan arayabilir veya e-randevu hizmetimizden yararlanabilirsiniz.

YAKLAŞAN EĞİTİMLER

E-BÜLTEN

Gelişmelerden haberdar olmak için mail adresinizi bırakabilirsiniz.

İptal Et Kayıt Ol

İLETİŞİM FORMU

Central Hospital hakkında şikayet, görüş ve önerilerinizi bildirebilirsiniz.

b
x
a
r
e
d
c

Bize Ulaşın 444 77 99

Kocayol Cd. Kozyatağı Sk. No.5
Kozyatağı 34742 İSTANBUL

Copyright © 2017 Central Hospital Kozyatağı
Her Hakkı Saklıdır.