Genel Cerrahi
Apandisit (Kör Bağırsak) Hastalığı
Apandisit nedir?
İnce barsak ile kalın bağırsağın birleşim yerinde bulunan bağırsağa kör bağırsak (apandiks) denir. Apandisit; apendiksin yani kör bağırsağın iltihaplandığı ve irin ile dolduğu durumdur.
Apandisit Belirtileri ve Semptomları:
- Karın ağrısı: Genellikle göbek çevresinde başlayan künt ağrı, sağ alt karına geçer. Birkaç saat sonra ağrı keskinleşir ve sağ alt tarafa yerleşir; sabit ve süreklidir.
- Sağ alt karına hafifçe baskı uygulamakla oluşan hassasiyet/şiddetli ağrı
- Alan üzerine basılır ve daha sonra basınç hızla serbest bırakıldığında sağ alt karında keskin ağrı oluşur (rebaund)
- Öksürük, yürüme veya diğer sarsıcı hareketlerle birlikte apandisit ağrısının kötüleşmesi
- Bulantı
- Kusma
- İştah kaybı
- Düşük ateş
- Kabızlık
- Gaz çıkaramama
- İshal
- Karın şişliği apandisit belirtileridir
Apandisit belirtileri ağrının yeri, yaşınız ve apandiksin konumuna bağlı olarak değişebilir. Özellikle küçük çocuklar veya hamile kadınlarda , apandisit ağrısı farklı yerlerde olabilir.
Apandisit Nedenleri Nelerdir?
Apandisitin nedeni her zaman açık değildir. Bazen apandisit bir sonuç olarak ortaya çıkabilir:
Tıkanma: Apendiksin iç deliğinin tıkanması ile oluşur. Deliğin kalın bağırsağa açılan ağzının dışkı taşı, meyve çekirdeği, barsak solucanı vb sebeplerle tıkanması; apendiksin duvarında bulunan küçük lenf bezlerinin (boğazımızdaki bademcikler misali) mikrobik sebeplerle büyüyüp deliği tıkamasıdır.
Enfeksiyon: Gastrointestinal sitemde viral bir enfeksiyon veya farklı bir iltihap neden olabilir.
Her ik durumda da içerdeki mikropların çoğalması sonucu dar bir alanda (apendiks deliğinin içi) basınç artışı olur. Bu artış apendiksin kan dolaşımını engeller. Basıncın artması ve çoğalan mikroplarla apendiksin duvarı tahrip olur. İltihaplanma ilerlerse bu tahrip olan duvar delinir ve apendiks patlar.
Apandisit Ameliyatı ;
Apandisit tedavisi, genellikle iltihaplı apandiksin cerrahi yöntemle alınması, ameliyat edilmesi şeklindedir. Buna apendektomi denilir. Açık veya kapalı (laparoskopik) yöntemle ameliyat mümkündür.
Genel Cerrahi doktorlarımızdan muayene randevusu almak için, 444 77 99 nolu telefondan arayabilir veya e-randevu hizmetimizden yararlanabilirsiniz.