Genel Cerrahi

Genel Cerrahi

Tiroidit

Tiroidit nedir?

Tiroid organının mikroplu veya mikropsuz  iltihapları “Tiroidit” diye isimlendirilirler. Tiroid dokusunun vücudun savunma hücrelerince değişik derecelerde işgal edilmesi ile bu durum oluşur ve sonuç olarak değişik düzeylerde olmak üzere tiroid organının fonksiyonlarında bozulma ortaya çıkar. Bu fonksiyonel bozukluk çoğunlukla üretilen hormon düzeyinde yetersizlik (hipotiroidizm) şeklinde iken, hastaların az bir kısmında fazla hormon üretilmesi (hipertiroidizm) tablosuna da neden olabilir.

Akut mikrobik, subakut ve kronik gelişen birkaç tip Tiroidit bilinmektedir.Akut mikrobik (süpüratif) tiroidit hızlı başlayan tiroid bölgesinde ağrı, kızarıklık ve yüksek ateş ile karakterizedir. Antibiotik tedavisi gerektirir.

 Kronik tiroidit nedir?

Kronik tiroidit tiroid bezindeki iltihabi durumun uzun süreli olmasıdır. Hashimoto Tiroiditi en sık rastlanan tip olup, halk arasında “Japon Tiroiditi” diye bilinmektedir. 30-60 yaş arası kişilerde ve çoğunlukla bayanlarda görülür. Vücudun bağışıklık hücrelerinin tiroid hücrelerini yabancı doku gibi algılayarak tahrip etmeleri şeklinde izah edilebilen “Otoimmun” mekanizmalar sorumludur. Yavaş gelişen ve giderek ağırlaşan hipotiroidi tablosu gelişir. Lokal semptomlar yoktur ancak zamanla hipotiroidiyle ilgili yorgunluk, uyuşukluk, keyifsizlik, hareketsizlik, kilo alma, saç dökülmesi, sıcağı sevme, cilt kuruluğu, adet düzensizliği gibi semptomlar gözlenebilir.

Tiroidit tanısı nasıl konulur?

Klasik olarak tiroid ultrasonu ve  hormon (serbest T4, serbest T3, TSH) düzey tayinleri yanında tiroid dokusuna tepki olarak oluşmuş bazı antikorların (Anti-TPO, Anti -Tg) düzeylerinin araştırılması da yol göstericidir.

Tiroidit nasıl tedavi edilir?

Sentetik T4 hormonları (L-tiroksin) ile hipotiroidinin düzeltilmesinden ibarettir. Hastaların durumuna uygun doz ayarlaması için hastanın bir Endokrinoloji veya Genel Cerrahi uzmanınca izlenmesi önerilir. Ağır olgularda immunite baskılayıcı tedaviler veya organın çıkartılmasına başvurulabilir.

De Quervain (Subakut) ve Riedel (kronik) isimleriyle anılan tiroiditler  nadir rastlanan nedeni bilinmeyen mikropsuz iltihabi durumlar olup boyun bölgesinde lokalize ağrı ve sertlik ile kendini belli ederler.

Tiroiditli hastalar periyodik olarak hekim kontrolünde olmalı ve tiroid nodülü ve kanser gelişimi yönünden gerekirse iğne biopsilerinden de yararlanılarak değerlendirilmelidir.

 

 

 

Genel Cerrahi doktorlarımızdan muayene randevusu almak için, 444 77 99 nolu telefondan arayabilir veya e-randevu hizmetimizden yararlanabilirsiniz.

YAKLAŞAN EĞİTİMLER

E-BÜLTEN

Gelişmelerden haberdar olmak için mail adresinizi bırakabilirsiniz.

İptal Et Kayıt Ol

İLETİŞİM FORMU

Central Hospital hakkında şikayet, görüş ve önerilerinizi bildirebilirsiniz.

b
x
a
r
e
d
c

Bize Ulaşın 444 77 99

Kocayol Cd. Kozyatağı Sk. No.5
Kozyatağı 34742 İSTANBUL

Copyright © 2017 Central Hospital Kozyatağı
Her Hakkı Saklıdır.