Genel Yoğun Bakım
Şok Durumu
Şok, dolaşım sisteminin akut ve kompleks bir şekilde fonksiyonunu yerine getirememesi sonucu dokuların ihtiyacı olan oksijen ve diğer besin maddelerinin sağlanamaması durumudur. Bütün şoklarda kan basıncı düşmüştür ve kanı dokulara perfüze edecek yeterli basınç yoktur. Şok, hayatı tehdit eden bir durumdur.
Şok Çeşitleri:
Hipovolemik şok:
En sık görülen tiptir. Dolaşımdaki kan hacminin azalması sonucunda oluşur.
Kardiyojenik şok:
Kalbin pompalama fonksiyonunun bozulması ve kardiyak outputun azalmasıyla ortaya çıkar.Kalp atım hızı veya her atımda pompalanan kan miktarı azalmıştır. Genelde miyokard enfarktüsünün (MI) komplikasyonu olarak ortaya çıkar.
Psikojenik şok:
Duygusal travma veya psikolojik şok sonucunda ortaya çıkabilir. Bu durumda geçici bradikardi görülür, bu da kardiak outputu azaltır, ve kan basıncı düşer. Aynı zamanda periferal vazodilatasyon ve periferal dirençte azalma olur. Serebral hipoperfüzyon sonucu hastanın bilinci kaybolabilir.
Nörojenik şok:
Şiddetli ağnsı olan hastalarda veya beyin ve spinal yaralanmalarda görülebilir. Ağrıda ilk dönemlerde kan basıncı yükselebilir. Ancak ağrı uzun sürerse veya çok şiddetliyse şoka neden olabilir.
Toksik / Septik şok:
Periferal direnç azalır ve kan basıncı düşer.Bunun yanında toksemi kapillerin geçirgenliğini arttırır. Bu da damarlardan dokulara plazma ve sıvı geçişine neden olur. Sonuçta intravasküler volüm ve kalbe dönen kan miktarı azalır. Kardiak output azalır, kan basıncı düşer. Septik şokta hastanın cildi pembe ve ılıktır.
Anafilaktik şok:
İlaç, besin, arı, böcek sokması veya başka bazı maddelere allerjik reaksiyon sonucunda vücutta büyük oranda histamin salgılanması ile ortaya çıkar. Histamin, vazodilatör bir maddedir. Şiddetli hipotansiyona ek olarak genellikle bronkospazm da gelişir. Bütün vücutta yaygın vazodilatasyon, kan basıncında düşme görülür. Vazodilatasyon ciltte kızarıklıklara neden olur.
Genel Yoğun Bakım Bilgi & Randevu 444 77 99 veya info@centralhospital.com adresinden iletişime geçebilirsiniz.