İç Hastalıkları (Dahiliye)
Sık Sorulan Sorular
İç Hastalıkları (Dahiliye) ile ilgili sık sorulan soruların yanıtlarını aşağıda bulabilirsiniz.

Diyabetin bulguları nelerdir?
Diyabete bağlı klinik bulgular vücuttaki karbonhidrat, protein ve yağ metabolizmasının bozulmasına bağlıdır. İnsülin eksikliği veya insülin direnci nedeniyle hücrelere giremeyen glukoz belli bir serum düzeyini (180mg/dl) aştığında idrarla atılmaya başlar. Böbreklerden atılan glukoz, beraberinde sıvı atılımını da arttırır ve sonuçta çok ve sık idrar yapma (Poliüri) olur. Vücut, poliüri ile olan sıvı kaybını karşılamak için çok su içilir ve bu da polidipsi olarak isimlendirilir. Organizma, enerji kaynağı olarak glukozu kullanamayınca bir taraftan iştah artar diğer taraftan yedek enerji depoları olan yağlar ve proteinler yıkılmaya başlar ve bunun sonucunda iştah artmasına rağmen kilo kaybı olur. Bu klasik bulguların dışında diyabet hastalarında çabuk yorulma, görme bulanıklığı, sık deri enfeksiyonu, kadınlarda vajinal mantar enfeksiyonu gibi bulgular da görülür.

Gastrit teşhisi nasıl konulur ?
Hastadan ayrıntılı bir hikaye alınması ve dikkatli bir beden muayanesi sonrasında, gastritten şüphelenildiğinde doktorunuz size şikayetlerinizi hafifletecek bir tedavi düzenleyebilir. Bununla birlikte gastritin kesin teşhisi için endoskopi (gastroskopi) yapılarak mukozanın görülmesi ve mutlaka patolojik inceleme için doku örneği alınması gerekir (biyopsi). Gastrit düşündüren şikayetlerle başvuran her hastada endoskopi yapılması gerekli değildir. Özellikle 40 yaş altındaki hastalarda, endoskopi yapılmasını gerektirecek başka bir sebep yoksa, kan veya dışkı örneği kullanılarak yapılan testlerle HP enfeksiyonun varlığı araştırılabilir.

Gastritin belirtileri nedir?
Gastrit aniden oluşan, akut ve sürekli kronik olmak üzere ikiye ayrılır.
Kronik gastrit, genelde çok az belirti verir ya da belirti vermeden seyreder. Uzun süren mide iltihabı vardır. Karnın üst tarafında ağrı, mide bulantısı, kusma meydana gelebilir. Geğirti, iştah azalması, şişkinlik görülebilir.
Akut gastritte, midede yanma, basınç ve ağrı görülür. Hasta, aç karnına ağrının arttığını belirtebilir. Bulantı ve kusma, kronik gastritte olduğu gibi akut gastritte de vardır. İlaç ve alkol, mide yüzeyinde yaraya neden olur. Bu yaraların kanaması sonucu, mide asidi kanla karışabilir ve kusarken koyu renk bir kan gelir. Yine akut gastritin ağırlaştığı durumlarda dışkı siyahlaşır.

Hipertansiyonun vücuda zararları nelerdir?
Ateroskleroz(Damar sertliği)
Beyin kanaması ve felç
Kalp krizi ve yetmezliği
Gözlerde görme kaybı
Böbrek hasarı gibi hastalıklar kişinin yaşam kalitesini bozar ve ömrünü kısaltır.

Hipoglisemi (şeker düşüklüğü) oluş nedenleri nedir?
- Gereğinden fazla insülin veya ilaç almanız,
- İnsülin veya ilaçtan sonra yemeğinizi geciktirmeniz,
- Yemeniz gereken öğünü atlamanız,
- Yemekte gerektiğinden az karbonhidratlı besin (tahıl ürünleri, süt ürünleri, meyve) almanız,
- Normalden fazla egzersiz yapmanız,
- İnsülin kullanıyorsanız, insülin enjeksiyonu yaptığınız uzvu egzersizde kullanmanız (örneğin kola insülin yapıldıktan hemen sonra yüzmek)

İdrar yolu enfeksiyonlarının belirtileri nelerdir?
Sık idarar çıkma ve çok az idrar çıkmasına rağmen, ihtiyaç duyma.gece idrara çıkma ihtiyacı duyma, idrar yolu ağzında rahatsızlık veya ağrı; işeme sırasında idrar yolu boyunca bir yanma duygusu, orta idrar yolunda ağrı, idrarda irin veya idrar yolunda iltihap akıntısı, idrarda kan, ateş

Kemik erimeleri ağrıya sebep olur mu?
Kemik erimeleri ağrılara sebep vermez. Eğer hekiminiz ağrılarınızın kaynağını kemik erimesi olarak tespit ettiyse, o zaman başka bir hekime danışmanın vakti zamanı gelmiştir. Kemik erimenizin altında patolojik bir sebep yatmadığı müddet, kemik erimeleri uzun bir zaman dilimi içinde gerçekleşir. Kemik erimeleri cildiniz buruşması gibi yaşlanmanın bir parçasıdır ve yavaş, yavaş oluşur. Bu değişimleri bir gecede yaşamadığınız için bedeniniz bu tür yaşlanmadan kaynaklanan değişimlere adapte olabiliyor ve o yüzden sizlere herhangi bir ağrı vermez.