İç Hastalıkları (Dahiliye)
Mide Kanamaları
MİDE KANAMASI
Mide kanaması sindirim sisteminde bulunan midede farklı sebeplerden meydana gelen kanamaların genel adıdır. Toplumda sıkça rastlanan rahatsızlık kişilere göre farklı belirtilerle kendini gösterir. Mide mukozasındaki inflamasyona bağlı olarak gelişen, tedaviyle iyileşebilen fakat tekrar nüksedebilen bir hastalıktır. Ciddi sağlık sorunlarına sebep olmaması için mutlaka doktor kontrolünde tedavi edilmesi gerekir.
Mide kanamasının çeşitleri:
- Akut mide kanaması: 1-6 hafta süreyle devam eden kanamalardır.
- Kronik mide kanaması: 6 haftadan daha uzun süre devam eden kanamalardır. Belirtileri, nedenleri ve tedavisi akut kanamalara göre farklılık gösterebilir.
Mide kanamasının nedenleri:
- Ailevi ve çevresel faktörler
- Kanamaya sebep olacak ilaçların kullanılması
- Kafa travmaları yaşanması
- Stres ve gerginlik halleri
- Kişilerin zayıf bünye yapısı
- Cerrahi girişimler
- Tedavi edilmeyen ülserler
- Aşırı miktarda alkol kullanımı
Mide kanaması belirtileri:
Belirtiler yaş gruplarına göre farklılık gösterebilir. Bazı durumlarda hiç belirti göstermeyebilir. Belirtilerin biri ya da birkaçı bir arada olabilir.
Karın bölgesinin üst batınında ağrı ve rahatsızlık duyulması
- Midede meydana gelen hazımsızlık ve şişkinlik şikayetleri
- Bulantı ve kusmayla birlikte ekşime ve yanma hissedilmesi
- Midede doygunluk hissi duyulması
- Kusmanın taze kırmızı renkte ya da kahve renginde olması
- Kahve telvesi görünümünde dışkılama
- Makattan kan gelmesi ve halsizlik hissedilmesi
Mide kanamasının tedavisi:
Öncelikle kanamanın kaynağı tespit edilerek, kanamanın durdurulmasına çalışılır. Bunun için hastaya gastroskopi uygulanarak, kanamanın sebebi bulunur. Uygulanan ilaç ve ısı tedavileriyle kanama kesilir. Kanamanın durmasından sonra yeniden oluşmaması için gereken ilaç tedavisine başlanır. Kanamaya sebep olan ülser oluşumları varsa onlarında tedavisi yapılır. Kanamanın sebebinin belirlenmesi ileride oluşabilecek kanser oluşumlarının önüne geçecektir. Kanaması hafif olan hastalara asit düzenleyici ilaçlarla birlikte uygun diyet programları uygulanır. Haşlanmış patates, süt, unlu çorbalar gibi hafif ve yumuşak gıdalar tüketilebilir. Lif yönünden zengin gıdaların yenmesi, kanaması olan hastalara tavsiye edilmemektedir.
İç Hastalıkları (Dahiliye) doktorlarımızdan muayene randevusu almak için, 444 77 99 nolu telefondan arayabilir veya e-randevu hizmetimizden yararlanabilirsiniz.