Ortopedi ve Travmatoloji
Sık Sorulan Sorular
Ortopedi ve Travmatoloji ile ilgili sık sorulan soruların yanıtlarını aşağıda bulabilirsiniz.

Artroskopi hangi rahatsızlıklarda yapılır?
Menisküs yırtıklarının tedavisinde
Erken dönemdeki eklem kireçlenmelerinin temizlenmesinde
Eklem içerisindeki serbest kemik ve kıkırdak parçalarının çıkartılmasında
Ön ve arka çapraz bağları yaralanmalarında
Dizde enfeksiyon veya ödem durumlarında
Diz kapağı kemiğinin sorunlarında
Eklem kıkırdağı hasarlarının tedavisinde
Eklem içerisi kırıkların tedavisinde

Artroskopinin avantajları nelerdir?
Estetiktir. Büyük bir cilt kesiği olmaz.
Yatış süresi kısadır. Özellikle sporcular için büyük bir avantajdır.
Küçük kesikler söz konusu olduğu için enfeksiyon riski çok azdır.

Hangi eklemlere artroskopi yapılır?
Günümüzde en çok diz eklemi olmakla birlikte omuz ve ayak bileği eklemlerine ve daha seyrek olarak da kalça, dirsek, el bileği eklemlerine artroskopi yapılmaktadır.

Kalça ekleminde yıpranma (dejenerasyon) tanısı nasıl konulur?
Kalça ekleminde yıpranma (dejenerasyon) tanısı doktorunuz tarafından yapılan muayene ile başlar. Çekilecek olan röntgenler ile yıpranmanın (dejenerasyonun) boyutu ve muhtemel nedenleri tespit edilir. Yıpranmaya (dejenerasyon) katkısı olabilecek başka nedenler olduğuna inanılıyor ise başka testler istenilebilir. Kalçanızdaki duruma avasküler nekrozun neden olup olmadığını tespit etmek için manyetik rezonans görüntülemesi (MRI) gerekebilir. Sistemik bir romatizmayı veya enfeksiyonu ekarte etmek için kan testleri gerekebilir.

Kalça protezi ameliyatı sonrasında ne zaman yürünebilir?
Cerrahiyi takiben 24 saat sonra ameliyat yerine yerleştirilen kan toplayıcı tüp çıkartılır ve bunu takiben asistanlar tarafından hastalar yatak kenarına oturtulup pozisyon değişikliği sağlanmaktadır. Bu esnada olabilecek baş dönmesi ya da bulantı kusma endişelendirmemelidir. Daha sonra bir yürüteç (walker) ya da koltuk değneği yardımıyla hastalarımızı ayağa kaldırılmaktayız. İlk yürüme zor olabilir. Unutmayalım ki ,kalça bölgesi ağrılı-şiş durumdadır. Ancak her geçen gün hastalar daha rahat yürüdüklerini hissedeceklerdir. Bu ameliyatı geçiren hastalar özellikle ilk 6 hafta süresince alçak yerlere oturmamaya özen göstermelidirler.

Menisküs nedir?
Her dizde iki tane menisküs bulunur. Bu iki menisküs esnek ve dayanıklı bir çeşit kıkırdaktan yapılmış C harfi şeklinde yapılardır. Hareket ve yürüme, koşma gibi egzersizler sırasında vucüt ağırlığının eklem yüzeylerine eşit dağılmasını sağlayarak dizin aşınmasını engeller. Genç yaşlarda ki hastalarda çoğunlukla sportif aktiviteler sırasında meydana gelen burkulmalarda menisküsler yırtılabilir. Orta yaş ve daha ileri yaşlarda da mensiküsler eskimeye başlar, elastikiyet ve sağlamlıkları azalır. Bu nedenle belirgin bir yaralanma olmadan çömelip kalma gibi günlük hareketlerle bile yırtılabilir. Menisküsler yırtıldığında mensiküs rahatsızlığı ortaya çıkar. Dizde şişme, ağrı, takılma hissi, dizi tam düzeltememe gibi durumların sadece biri veya birkaçı birden meydana gelebilir. Böyle bir durumda artroskopi ile tedavi düşünülmelidir.

Skolyoz bulguları nelerdir?
Omurganın yana doğru eğriliği
Omuz ve kalçaların simetrik durmaması
Birinci eğriliği karşılayıcı ikinci bir eğri varlığı
Sırt ve/veya bel ağrısı
Nefes darlığı
Bir omzun (sağ-sol) öne ilerlemesi

Skolyoz nasıl fark edilir?
Skolyozun erken dönemlerinde genellikle bir yakınma yoktur. Bu nedenle tanı genellikle tesadüfen konulur. Genellikle ilk bulgu görüntü bozukluğudur. Kötü duruş şekli, bir omuzun diğerinden yukarıda durması, bir tarafta belirginleşen kürek kemiği çıkıntısı, elbiselerin tam olarak vücuda oturmaması (kızlarda etek ya da elbise çizgilerinin asimetrik olması) çoğu zaman aile veya öğretmenleri tarafından fark edilir. Skolyozun saptanmasında en kolay yollardan biri öne eğilme muayenesidir. Dizlerini bükmeden her iki eli ile yere değmeye çalışan öne eğilmiş çocukta kaburga çıkıntısı, kalça veya belde asimetri olması skolyozu akla getirmelidir.