Üroloji
Kadınlarda İdrar Kaçırma
Kadınlarda idrar kaçırmanın genelde dört tipi vardır. Bu dört tipin teşhisi ve tedavisi birbirinden çok farklıdır. Hastalar özellikle belli yaşlardan sonra idrar kaçırmanın doğal olduğunu düşünürler. Bu inanış son derece yanlıştır. Bugünkü tıp teknolojileri idrar kaçırma tedavisi konusunda bize oldukça yüz güldürücü sonuçlar sunmaktadır. İdrar kaçırma tedavisinde en önemli nokta kaçırma tipini doğru teşhis etmektir.
a. Sıkışma Tipinde İdrar Kaçırma
Aşırı aktif mesane diye isimlendirdiğimiz hastalık mesanenin istek dışı kasılmasıyla oluşur. Sebebi net olarak anlaşılamayan bir hastalıktır. Bu hastalık hayatın herhangi bir anında başlayabilir. Yani çocukluk çağında da görülebileceği gibi yaş ilerledikçe de ortaya çıkabilir. Sıkışma tipi idrar kaçırmada bir anda şiddetli idrar yapma isteği ortaya çıkar ve kişi tuvalete yetişmeye çalışırken idrar kaçırır. Bazı hastalarda sadece ani idrar hissi ve çok idrara gitme gibi de kendini belli edebilir. Bu hastalarda sistit ve üreter taşı gibi aynı şikayetleri yapabilecek diğer durumların ayrımı gerekli testlerle mutlaka yapılmalıdır. Tanı konulduktan sonra ilaçlara iyi cevap veren bir hastalıktır. Hastaların az bir kısmı tedaviye cevap vermez bu durumda botoks gibi operasyonel tedaviler denenebilir.
b. Baskı tipinde İdrar kaçırma
İdrarı tutan kasların zayıflığı, idrar kanalının (üretra) veya bu yapıların altındaki destek dokunun yetersizliği nedeniyle oluşmaktadır. Genelde zor doğumlardan sonra ve/veya ileri yaşlarda ortaya çıkmaktadır. Tam olarak aynı anlamı taşımasa da halk arasında mesane sarkması diye de tarif edilmektedir. Bu hastalarda öksürme,hapşırma, yük kaldırma ve bazen yürüme ile bile idrar kaçağı oluşur. İdrar kaçırmanın şiddeti hastadan hastaya değişir. Bazı hastalar çok nadir idrar kaçırırken bazıları günlük ped veya çamaşır değiştirmek zorunda kalabilirler. Tedaviye karar verirken idrar kaçırma miktarı da bizim için önem arzetmektedir.
Yapılacak muayene ve tetkiklerden sonra kesin tanı konur. Az miktarda idrar kaçıran hastalar bir kısım egzersiz veya yardımcı cihazlarla tedavi edilebilir. Ancak egzersiz veya yardımcı cihazlarla tedavi edilemeyecek derecede idrar kaçıran hastalar günü birlik yani aynı gün yapılıp taburcu edilen bir operasyonla tamamen tedavi edilebilmektedir. Bu ameliyatın başarı şansı yaklaşık %85-90 arasındadır ve komplikasyonları oldukça nadirdir. En güzel yanı da hastanede yatmayı gerektirmemesidir.
c. Karma tipte idrar kaçırma
Yukarıda konu edilen her iki idrar kaçırma tipinin de birlikte görülebildiği durumdur. Bu durumda ayırım çok iyi yapılmalıdır. Sıkışma tipi daha ön planda ise ilk önce ilaçlar denenir. Tedavi sonrası idrar kaçırma tekrar sorgulanır. Baskı tipinde idrar kaçırma daha ön planda ise tedavisi ameliyatla yapılmalıdır. Ameliyat sonrası bir kısım ilaçlar kullanmaya devam etmek gerekebilir.
d. Taşma tipinde idrar kaçırma
Bu tipte idrar kaçırma ya nörolojik bir hastalık sonucu, yada mesaneyi doğrudan ilgilendiren operasyonlar ve/veya enfeksiyonlar sonucunda mesane kasının hissetme ve kasılma özelliğini kaybetmesi sonucu oluşur. Bu tip hastalarda aslında mesane dolup taşmaktadır. Yani hasta idrar kaçırmadan ziyade idrar yapamamaktadır. Tedavisi en zor olan idrar kaçırma tipidir. Tedavisinde Türkiye’de patenti olmayan bir kısım ilaçlar kullanılabilmektedir. Ancak çok yüz güldürücü sonuçlar alınamamaktadır. Temiz aralıklı kateterizasyon yada kalıcı sonda tedavide kullanılabilmektedir.
Üroloji doktorlarımızdan muayene randevusu almak için, 444 77 99 nolu telefondan arayabilir veya e-randevu hizmetimizden yararlanabilirsiniz.