Yenidoğan Yoğun Bakım

Yenidoğan Yoğun Bakım

Yaş Akciğer (Yenidoğan Geçici Taşipnesi-TTN)

Yenidoğan bebeğin geçici bir süreyle sık soluması olarak da adlandırılan sürece, YAŞ AKCİĞER ismi verilir.

Bebek, annenin karnında iken akciğerlerini kullanmaz, plasenta organı üzerinden anneden direkt kan yoluyla gelen oksijeni kullanır. Anne, bebeği için de nefes alır verir. Bebeğin akciğerleri bu sırada sıvı ile doludur. Doğum yaklaştığında ve doğum anında akciğerlerin içindeki sıvı azalır, hızla akciğerlere dolan havanın etkisiyle tamamen yok olur.

Normal doğum esnasında bebek, anne kanalından geçerken akciğerler sıkışır ve bu sıvı kolaylıkla atılır. Doğumdan sonra da akciğerde kalan sıvı, bebeğin ağız yoluyla atmasıyla ya da kanına karışarak kaybolur gider.

Sezaryenle doğan, anne karnında sigaranın etkisinde kalan, annesi diyabetli olan ya da ayına göre ufak doğan bazı bebeklerde akciğerler 24 saat ile 72 saat süreyle yaş kalabilir.Doğum eylemi uzarsa ya da anneye sakinleştirici ilaç uygulanırsa da akciğerler yaş kalabilir.

Bu durumda bebekte sık soluma, solunum güçlüğü ve hafif morarma gözlenir. Bebeğe serum takılarak kuvözde izlenmesi, düşük düzeyde oksijen verilmesi ve akciğer grafisi çekilmesi gerekebilir. Akciğerde bir enfeksiyon ya da anomali söz konusu değilse, akciğeri yaş olan bebeklerin hayatlarının ilk 3 günü boyunca  solunum ve kalp fonksiyonları açısından yakından takip edilmeleri gerekmektedir. Bu durumdaki bebekler en fazla 3 günlük olduklarında genelde kalıcı bir sorun gelişmeden normal duruma ulaşmış olurlar.

 

Nedenler ve risk faktörleri:

Kesin neden bilinmemektedir. Hangi bebeklerde doğumdan sonra TTN gelişeceğini öngörmek de mümkün değildir. Aşağıdaki risk faktörlerine sahip bebeklerde daha fazla olması olasıdır:

Sezaryenle doğum

Diabetli anne bebeği,

Astımlı anne bebeği,

Sigara içen anne bebeği

Düşük doğum tartısı,

Hızlı doğum

 

Belirtiler:

Dakikada 60’tan daha hızlı solunum,

İnleme, burun kanatlarının solunuma katılması,

Göğüs kafesinde çekilmeler,

Daha ağır vakalarda morarma.

 

Tanı:

Solunum sıkıntısına neden olabilecek, RDS, enfeksiyon vs diğer nedenlerin ekarte edilmesi ile konur. Bunun için akciğer filmi, kan tahlilleri, kan gazı ölçümleri gerekebilir.

 

Tedavi:

Durumun ciddiyet derecesine göre tedavisi değişmektedir. Sadece küvöz içinde oksijen verilmesi yetebileceği gibi beslenemediği için serum takılıp oksijen verilmesi gereken, suni solunum aygıtına bağlanması gereken bebekler olabilmektedir.

 

Yenidoğan Yoğun Bakım Bilgi & Randevu 444 77 99 veya info@centralhospital.com adresinden iletişime geçebilirsiniz.

YAKLAŞAN EĞİTİMLER

E-BÜLTEN

Gelişmelerden haberdar olmak için mail adresinizi bırakabilirsiniz.

İptal Et Kayıt Ol

İLETİŞİM FORMU

Central Hospital hakkında şikayet, görüş ve önerilerinizi bildirebilirsiniz.

b
x
a
r
e
d
c

Bize Ulaşın 444 77 99

Kocayol Cd. Kozyatağı Sk. No.5
Kozyatağı 34742 İSTANBUL

Copyright © 2017 Central Hospital Kozyatağı
Her Hakkı Saklıdır.