Karaciğere Neler Zarar Veriyor? Düşmanlarınızı Yakından Tanıyın…

14 Mayıs 2015, Perşembe
Vücudun en ağır organıdır karaciğer. Görevleri ise kendinden daha ağır demek doğrudur. Adeta bir kimya fabrikası gibi çalışır. Karaciğerin fonksiyonları arasında proteinler, safra, kan pıhtı faktörleri ve binden fazla enzimin üretimi yer alır. Ayrıca kolesterol metabolizması, kan şekeri seviyesinin normal değerde tutulması, bazı hormonların düzenlenmesi ve alkol dahil ilaçların ve zehirli maddelerin detoksifikasyonu (arındırılması) hep karaciğerin fonksiyonları arasındadır. Karaciğerin asıl görevi kan yoluyla aldığı besin maddelerini işlemek olduğu için, yapısının kanı muhafaza etmeye uygun olması gereklidir. Karaciğer hastalıkları gün geçtikçe artış gösteriyor. Bilinçsiz ilaç kullanımı, fazla kilolar ve düzensiz yaşam tarzı.
Vücuttaki en hayati organlardan biri olan karaciğerinizin düşmanlarını tanımanız ve bu doğrultuda önlemler almanız gerekiyor.Bu organın aksamadan görevlerini yerine getirmesi için ne yapmalıyız? Onu düşmanlarından korumalıyız. Savaşta en önemli strateji düşmanını iyi tanımaktır. O halde karaciğerin düşmanlarını tanıyalım.
Obezite
Vücudunuzda fazla miktarda yağ taşıyor iseniz, karaciğerinizde yağ hücreleri oluşturabilir ve karaciğer büyümesine neden olabilirsiniz. Unutmayınız sağlıklı yaşam tarzı bu durumu geri çevirebilir.
Şeker
Çok fazla şeker tüketmek sadece dişler için değil karaciğer için de zararlıdır. Karaciğer yağ oluşturmak için meyve şekeri olarak adlandırılan fruktozu kullanır. Çok fazla rafine tüketmek ve yüksek miktarda fruktoz, mısır şurubu içeren gıdalar tüketmek karaciğer yağlanmasına ve hastalığına sebep olabilir. Bu yüzden şeker eklenmiş gıdaları tüketirken bir kez daha düşünün.
Monosodyum Glutamat ( Çin Tuzu )
Monosodyum Glutamat lezzet vermesi için birçok paketlenmiş ve hazır gıda içerisinde kullanılır. Yaygın olarak bilinenler ise diyet kolalar ve cipslerdir. Paket üzerinde monosodyum glutamat yerine; hidrolize bitkisel protein, maya özü, çin tuzu ya da soya ekstresi gibi ifadelerle de karşılaşabilirsiniz. Monosodyum Glutamat karaciğer iltihabına neden olur ve ciddi hasarlar verir.
Yüksek Miktarda A Vitamini Tüketmek
Kemikleri güçlendirmek ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek için A vitamini içeren supplementler( yardımcı besinler ) üretilmiştir. Fakat yüksek miktarda A vitamini almak karaciğer için toksiktir.
Antidepresanlar
Günümüzde kullanılan antidepresanların çoğu karaciğerinize ciddi oranda zarar verir.Hatta bazı durumlarda hasar ölümcül olabilir.
Trans Yağlar
Yağların yüksek sıcaklıklarda sürekli olarak ısıtılması ve kızartılması ile trans yağ türü oluşumu gözlenir. Hazır gıda besinlerinde, margarinlerde, işlenmiş yiyeceklerde, ticari kızartma yağlarında oldukça yüksek miktarda trans yağ tüketilmektedir. Trans yağlardan zengin beslenme sadece bel çevrenizde artan yağ dokusuyla sonuçlanmaz. Aynı zamanda karaciğer hastalığına yakalanma riskini de ciddi oranda artırır. Yapılan bir araştırmada trans yağlardan zengin fastfood tarzı bir beslenme ile farelerde 4 ayın sonunda karaciğer hasarı görülmüştür.
Etiket:
-
Kuru İğneleme Tedavisi Nedir?
-
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyonda Güncel Tedavi Yöntemleri
-
Central’dan Ücretsiz “Laktasyon ve Relaktasyon” Desteği
-
Emg (Elektromiyografi) Nedir? Neden Yapılır?
-
Ozon Tedavisi ve Faydaları
-
Şeker Ameliyatı Nedir?
-
ESWT Tedavisi
-
Sigortam.net Erkek Basketbol Takımı Sağlık Kontrolünden Geçti
-
Migren Botoks Tedavisi
-
Obezite Ameliyatı (Bariatrik Cerrahi) İle Sağlıklı Hayata Geçiş
-
Antikor Testi Hakkında Merak Ettikleriniz
-
COVID-19 (Yeni Koronavirüs) Hakkında Bilinmesi Gerekenler
-
Kronik Ağrılara Yeni Yöntem; Radyofrekans
-
Antibiyotikler Hakkında Bilinmesi Gerekenler
-
Taburculuk Öncesi Yenidoğan Sünneti
-
Mezoterapi İle Yenilenme Zamanı
-
Yaz Aylarında Sık Karşılaşılan Kulak Problemleri
-
Artroskopik Cerrahi Hakkında Bilmeniz Gerekenler
-
ERCP Yöntemi
-
Neden Anne Sütü? Emzirmenin Avantajları Nelerdir?
-
Şeker (Diyabet) Hastalığının Belirtileri, Tanısı ve Tipleri
-
Bebeklerde Sağlıklı Nefes Alımı İçin Burun Temizliği Şart!
-
10 Soruda Yeni Doğan Bebek Bakımı
-
Ağrısız Normal Doğum Hakkında Merak Ettikleriniz (Epidural Anestezi)
-
Gebelikte Neden 2. Düzey Ultrason Gereklidir?
-
Tenisçi Dirseği Tedavisi Ve Egzersizleri
-
Bebeklerde Pamukçuk Oluşumu Ve Tedavisi