Hidrosel ve Kordon Kisti

Hidrosel testisi çevreleyen zarların arasındaki sıvının miktarının artması demektir. Halk arasında torbaların şişmesi ve su toplaması olarak bilinir.Normal şartlar altında testisin doğal yapısı içerisinde, hem testisin kendi üzerinde bir zar vardır hem de torbalarla arasındaki başka bir zar daha vardır. Bu iki zarın arasında 5 ile 10 cc kadar sıvı bulunur. Sürekli yapılır ve sürekli emilir.Bu sıvı testisin darbelere karşı korunması açısından hayati önem arz eder. Bu zarlardaki bozulma sonucu sıvı üretiminin artması ya da sıvının geri emiliminin azalması nedeniyle sıvının birikmesi torbaların şişmesine ve balonlaşmasına neden olacaktır. Bu hastalığın adı hidroseldir.
Kordon Kisti Nedir?
Anne karnında gelişen erkek bebeklerde karın içinde oluşan testisin, skrotuma (torbaya) inişinde rol oynayan prosessus vaginalis adı verilen karın zarı çıkıntısı, doğumun gerçekleştiği haftalarda kapanır ve ortadan kalkar.
Eğer bu periton çıkıntısı tam olarak ortadan kalkamaz ve ucu kapanıp, karın tarafı dar olarak açık kalır ise kordon kisti oluşur. Karın içi basınç arttıkça, karın boşluğundaki sıvı dar açıklıktan geçip, artığın son bölümünde toplanır. Artığın karına uzanan bölümü, testise giden oluşumlara eşlik ettiğinden muayenede fark edilemez ve yalnızca içi sıvı dolu bölümü ele geldiği için kist olarak adlandırılmıştır.