Kalça Kırıkları

Kalçak kırıkları en sık femur boynunda (femur ya da uyluk kemiğinin, kalçadaki oyuğa yerleşen yuvarlak kısminin bağlı bulunduğu bölüm) ya da trokanterde (femur boynunun altındaki bölüm) oluşur.Kalça kırıkları genellikle ortopedik cerrahi girişimle (kas, kemik ve/ya da eklem sorunlarını düzelten ameliyatlar) tedavi edilir.Bazen zedelenen kemik ve eklem parçalarının yerine yapay parçalar yerleştirilir.
Kırıklar ve komplikasyonları, osteoporozun en ciddi sonuçları arasındadır.En sık kalça, omurga ve el bileği kırıklarına rastlanır; bunların en ciddi kabul edileni kalça kırıklarıdır. Kalça kırıkları ölüme ve sakatlığa neden olur ve bu vakaların sadece üçte biri, kırık öncesindeki bağımsızlık düzeyine yeniden ulaşabilmektedir.Dolayısıyla en uygun yaklaşım, gerekli önlemleri alarak kalça kırıklarının oluşmasını engellemektir.
Düştüğünüzde ne yapmalısınız?
Siz ya da tanıdığınız biri düştüğünde,hemen tıbbi bakım için başvurmalısınız.Hafif de olsa tüm düşmelerde doktora görünmek gerekir.
Düşmelerin önlenmesi için:
Uyanıklık durumunuzu ya da dengenizi etkileyen ilaçlar da düşmeye yol açabilir. Bunun yanı sıra, görme ya da işitme bozukluğu; kas gücü, koordinasyon ya da reflekslerde azalma; dengeyi etkileyen hastalıklar düşme nedenleri arasındadır.Evde ve dışarıdaki düşmeleri önlemenin bazı yolları şunlardır:
- Bütün serbest teller, kordonlar ya da parça halıları yerden kaldırın.Sabit halıların yere düz olarak tam yapıştığından emin olun.
- Banyo küveti, duş ya da mutfak musluğunun önü gibi ıslak olabilecek zeminlerin yanına tutunmaya mahsus kulplar ve yere düşmeyi önleyen paspaslar koyun.
- Merdivendeki trabzanların sabit olmasına dikkat edın.
- Evin iyi ışıklandırılmasına dikkat edin. Gece kalkarken ışığı açın.
- Sağlam lastik tabanlı ayakkabılar giyin.