Okul Çağında Diyabetli Çocuk

Ülkemizde okul çağında 15 bin civarında diyabetli çocuk var ve bu çocukların kendi yaşıtlarından farklı sorunları var. Çocuklarda görülen diyabet, yakın takip gerektirmesi nedeni ile haftada 7 gün ve günde 24 saat bakım gerektirir. Bu çocuklar, günde 4 kez kan şekerlerine bakarlar ve buna göre günde 4 kez insülin enjeksiyonu yaparlar. Gündüz zamanlarının çoğunu okulda geçiren bu çocukların, okulda beslenme planlarına uygun yemek bulamamaları, insülin yapmak için uygun ortamların olmaması, kan şekeri düşüklüğü gibi acil durumlarda acil tedavi yapılamaması ve en önemlisi bazı çocuklara arkadaşlarının ve öğretmenlerin empati ile yaklaşmaması gibi sorunları bulunmaktadır.
Bazı öğretmenler diyabet konusunda yeterli bilgi sahibi olmadıkları için “diyabetli çocukların sorumluluklarını almama” gibi bir tutum gösterebilmekte ve spor, gezi gibi okul aktivitelerine bu çocukları almayabilmektedir. Bu sorunlar nedeniyle özellikle ilkokul çağındaki bazı diyabetli çocukların anneleri, bütün günü çocuklarının okulunda ve yakınında geçirmektedir. Bu sorunların azaltılması için, diyabetli çocukların okul yetkililerine ve öğretmenlere eğitim verilmesi gerekmektedir.
Çocuklarda görülen Tip 1 Diyabet vakalarının %90’ına yakını, okul çağında tanı almakta ve gerek ailelerde, gerekse öğretmenlerde, çocuklarda diyabet görüleceği akla gelmediği için diyabet tanısı gecikmektedir. Birçok vakada, diyabet tanısından önce çocuklar zayıflamakta, ders başarıları düşmekte ve derste bile tuvalete gitmesine karşın öğretmenler bu bulgulara yeteri kadar değer vermemektedir.