Romatizma Hakkında Sık Sorulan Sorular

Romatizma Hakkında Sık Sorulan Sorular

Romatizma Nedir?

Romatizma, kelime olarak eski Yunan kökenli olup eklemlerde kötü özellikli iltihaplı sıvı birikmesi için kullanılır. Romatizmal hastalıklar MÖ 8000 yılından beri bilinir ama aydınlığa kavuşması son 20-25 yılı buldu. Romatizmal hastalıklar genel olarak kronik (süreklilik gösteren) hastalıklardır. Yani bir kişiye romatizmal hastalık tanısı konduğunda, kişi bu hastalıkla yaşamayı öğrenmesi gerekir. Ama bu ifade sizi korkutmasın, demek istenen sürekli ve düzenli olarak hekim takibinde olmak ve ilaç kullanmaktır.

Şeker Hastalığı ve Hipertansiyon Gibi Romatizmal Hastalıklar Kaç Çeşittir?

Romatizmal hastalıklar deyince geniş bir hastalık grubunun akla gelmesi gerekir. İltihaplı eklem romatizmaları, omurga romatizmaları, gut, Behçet Hastalığı, Ailesel Akdeniz ateşi, kireçlenme (osteoartrit), damar romatizmaları (vaskülit), fibromiyalji sendromu (yumuşak doku romatizması) gibi birçok hastalık romatizmal hastalıklar sınıfına girer ve Romatoloji uzmanları tarafından takip edilir. Romatolojik hastalıklar ayrı bir uzmanlık alanıdır.

Romatizma Sadece Yaşlılarda mı Görülür?

Romatizmal hastalıklar, hastalık tipine bağlı olarak her yaşta görülebilecek rahatsızlıklardır. En sık görülen romatizmal hastalık, halk arasında kireçlenme olarak bilinen ve iltihabi olmayan bir romatizma olarak kabul edilen “osteoartrit”tir, özel durumlar haricinde genelde ileri yaşlarda görülmektedir. Ancak “juvenil idiyopatik artrit” adı verilen bir diğer iltihabi romatizmal hastalık 8-10 aylık bebeklerde bile başlayabilir. Sık bel ağrısı ve tutukluğu ile giden ve ilerleyen yıllarda omurgada ciddi ve kalıcı hasarlar yapabilen “ankilozan spondilit” ise hemen her zaman 20’li yaşlardan önce başlayan genç bireylerin hastalığıdır.

Vücudumda Romatizmal Bir Hastalık Olduğundan Şüpheleniyorum. Hangi Tetkikleri Yaptırmalıyım?

Toplumda, hatta romatoloji uzmanı olmayan hekimler arasında bile en sık yapılan yanlışlardan biri romatizmal hastalık tedavisinin özel bir tetkiki olduğuna inanılmasıdır. Romatizmal hastalık için özel bir tetkik yöntemi yoktur. Yani herhangi bir sağlık kontrolü sırasında acaba bende romatizma var mı diye yapılabilecek bir tetkik mevcut değildir. Romatizmal hastalıkların tanısında hastanın şikayetlerinin niteliği ve seyri ve hekimin muayenesi tetkiklerden çok daha ön plandadır.

 

En Çok Arananlar

Son Kullanılanlar

Son Eklenenler

YAKLAŞAN EĞİTİMLER

E-BÜLTEN

Gelişmelerden haberdar olmak için mail adresinizi bırakabilirsiniz.

İptal Et Kayıt Ol

İLETİŞİM FORMU

Central Hospital hakkında şikayet, görüş ve önerilerinizi bildirebilirsiniz.

b
x
a
r
e
d
c

Bize Ulaşın 444 77 99

Kocayol Cd. Kozyatağı Sk. No.5
Kozyatağı 34742 İSTANBUL

Copyright © 2017 Central Hospital Kozyatağı
Her Hakkı Saklıdır.