Varis ve Tedavisi

Kanı kalbe geri taşıyan damarlar toplardamar olarak adlandırılır. Bu damarlar kan akışının kalbe doğru tek yönlü olmasını sağlayan kapakçıklar içerirler. Toplardamarlarda oluşan tıkanıklıklar ve aşırı basınç bu kapakçıkların düzgün kapanmasını engelleyerek geriye doğru kaçaklara sebep olurlar. Sonuçta bacaklardaki yüzeysel toplardamarlar genişler, uzar ve büklümlü bir görüntü ile varisler oluşur. Gece oluşan kramplar, kaşıntı, şişkinlik, ayakta kalma ile ağrı, sıkça görülen şikayetlerdir. Bu şikayetler varislerin büyüklüğü veya sayısı ile orantılı değildir. Bayanlarda hamilelik ve menstruasyon sırasında varislerle ilgili şikayetler artar. Kadınlarda varislere, erkeklere oranla 4 kez daha fazla rastlanmaktadır.
Anatomik Olarak 3 Tip Varis Vardır:
- İri yeşilimtrak ana varisler
- Cilt altında ağ biçiminde yapılar oluşturan morumsu retiküler varisler
- Kırmızı ipliksi varisler
Varisden Korunma Yolları
Varisden korunmanın etkin ve garantili bir yöntemi bulunmamakla birlikte yinede varis oluşumunu en aza indiricek yada ilerlemesini engelleyecek bazı yöntem ve uygulamalar faydalı olabilir.
Egzersiz
Varis oluşumunu azaltacak en etkili yoldur.Düzenli egzersiz, kasları harekete geçirerek kan dolaşımını ve damarlar üzerindeki basınçı azaltır.
Kilo Kontrolu
Damarlar üzerindeki fazla yük, kilo vererek kaldırılabilir.
Giysilerin Seçimi
Özellikle bayanların yüksek topuklu ayakkabılar giymemesi baldır kaslarını daha fazla çalıştırırak varis oluşumunu azaltabilir.Ayrıca kasıkları, bacakları saran sıkan tight türü giysiler kan dolaşımını bozarak varis oluşumunu artırabilir.
Bacakları Yükseltmek
Günde bir kaç kere bacakları kalp seviyesinde tutacak şekildeki kısa süreli uzanmalar çok faydalı olabilir.
Pozisyon Değişimi
Uzun süre oturur yada ayakta durmaktan kaçınmalı her yarım saatde bir pozisyon değiştirilerek kısa süreli hareket edilmeli.
Oturuş Pozisyonu
Bacakları çaprazlayacak şekilde kan dolaşımını bozacak şekilde bağdaş kurup oturmaktan kaçınılmalı