Vertebra Kırıkları

Kolumna vertebralis yaralanmaları her yaşta ve her cinste görülebilir. Ülkemizde her yıl yaklaşık 15.000 dolayında yeni vertebra kırığı görüldüğü tahmin edilmektedir.
- Yüksekten düşmeler,
- Trafik kazaları ,
- İş kazaları,
- Günlük yaşama ait kazalar,
- Göçük altında kalmalar ,
- Spor yaralanmaları ve-Ateşli silah yaralanmaları (ASY) bu yaralanmaların başlıca sebepleridir.
Ayrıca vertebrada primer bir patoloji (Tümör, enfeksiyon, osteoporoz , metabolik kemik hastalıkları vb) sonucunda basit travmalarla patolojik kırıklar da gelişebilir. Tüm yaralanmaların % 5 kadarı vertebra kırık veya çıkıklarıdır. Vertebra kırıklarının% 50 den fazlası (L1>T12>L2>T11) torakolumbar bölgede görülür ve tüm medulla spinalis yaralanmalarının %40’ı T12-L1 bölgesindedir. Servikal vertebra yaralanmalarında nörolojik defisit %40 oranlarına ulaşmaktadır.
Erişkinlerde torakolumbar vertebra yaralanmalarında nörolojik defisit %10-38 arasında değişen oranlarda görülmektedir. Spinal travmanın erken teşhisi ve uygun bir ilk müdahele ve tedavi, hastaların nörolojik geleceği konusunda dramatik bir öneme sahiptir. Kırıklar indirekt yolla fleksiyon, ekstansiyon mekanizmaları ve bunlarla birlikte torsiyonel, kompressif , translasyonel yada distraktif kuvvetlerin birleşimi sonucu , vertebral kolona etki eden ani akselerasyon ve deselerasyon güçleri sonucu oluşur. Direkt yolla ise bizzat etki eden kuvvetin (ASY da) kolumna vertebralisi ve medulla spinalisi yaralamasıyla olur.